Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obyvatelia bytovky Titanic už týždeň nocujú na ulici
Zdielať na

Obyvatelia bytovky Titanic už týždeň nocujú na ulici

SNINA / Už týždeň nocujú na ulici v stanoch a bez pitnej vody. Niektoré deti vraj dostali vysoké teploty. Napätie v Snine pre Rómov, ktorých vysťahovali z bytovky zvanej Titanic, stúpa každým dňom. Situáciu musel začať riešiť krízový štáb.

Obyvatelia vysťahovanej bytovky zvanej Titanic strávili už sedem nocí pod holým nebom. V Snine preto zasadol krízový štáb. Pôvodne mali byť vysťahovaní nájomcovia umiestnení do mestských bytov na základe žrebovania.

Lenže mesto sa napokon rozhodlo inak. Vzhľadom na to, že bytovka, v ktorej bývali skončila v dezolátnom stave, obávajú sa, že nové byty dopadnú rovnako. "Každý jeden človek, čo tu býva, má všetko zničené. Jeden kúpeľňu, druhý plafón, tretí balkón," vymenováva bývalý obyvateľ bytovky.

Vyberú päť rodín

Mesto rozhodlo, že vysťahovaným obyvateľom poskytne päť bytov, nájomcov ale vyberú sami. "Podľa schopnosti splácať nájom, podľa výšky dlhov a podľa zdevastovania týchto bytov," informuje hovorkyňa mesta Snina Eva Miháliková.

To znamená, že z 12 vyberú 5 rodín, u ktorých je predpoklad, že nové byty nezničia. "Podľa sympatií berú? Tak to nemôžu tak robiť. Šesť ľudí dostane a ostatní čo, pôjdu na ulicu," rozčuľuje sa bývalá obyvateľka bytovky.

Všetci alebo nikto

Riešenie krízového štábu ale Rómovia odmietajú so slovami, buď dostaneme byty všetci, alebo nikto. "Tak keď ich nedajú tým, tak nech nedostanú ani tamtí. Keď budú títo trpieť, nech trpia všetci," pokračuje vysťahovaná obyvateľka.

Obyvatelia Titanicu sa mali z bytovky vysťahovať ešte v marci, no ignorovali to. Nielenže si nehľadali nové bývanie, ale dokonca si pred bytovkou postavili stany a nemienia odtiaľ odísť. Titanic by mal byť  zrovnaný so zemou do konca jesene.

Zobrali si všetko

Obyvatelia bytovky vyniesli zo svojich bytov von úplne všetko - gauč, hrnce a dokonca aj postele.

"Zobrali sme si všetko - vankúše, paplóny, stany. Každý, čo mal si z bytu doniesol," hovoria vysťahovaní obyvatelia.

Bytovka je už dlhšiu dobu v dezolátnom stave. Má narušenú statiku a hygienické podmienky sú hrozbou nielen pre jej obyvateľov ale aj pre okolie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy