Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípadoch odoberania detí postupuje Slovensko správne, tvrdí Richter
Zdielať na

V prípadoch odoberania detí postupuje Slovensko správne, tvrdí Richter

BRATISLAVA/LONDÝN / Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa rozhodol vyjadriť k téme odoberania detí slovenským rodičom vo Veľkej Británii. Spolu s riaditeľkou Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže obhajovali postup Slovenska.

Ministerstvo prízvukuje rodičom, aby si dávali pozor na dodržiavanie zákonov na ostrovoch. Nie vždy to ale stačí. Preto ministerstvo apeluje na partnerov z Británie, aby podpísali spoločné memorandum o tom, ako sa bude postupovať vo všetkých prípadoch odobratých detí. Veľká Británia sa stále vyjadriť nechce.

"Ak dostaneme zamietavé stanovisko, pripravuje sa opätovne vycestovať do Veľkej Británie. Budem opäť rokovať so svojím kolegom," hovorí Ján Richter.

"Sedemdesiat percent detí, o ktorých vieme, že sa dostanú do svojich biologických rodín, sú buď na území Spojeného kráľovstva, alebo sa dostávajú späť na Slovensko," dopĺňa riaditeľka z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Len čísla

"Táto štatistika je zavádzajúca. Osobne si myslím, že sú do nej zahrnuté nielen deti, ktoré odobrala anglická sociálka, ale aj tie prípady, kde bol medzinárodný únos," kontruje Lucie Boddington z Občianskeho združenia Deti patria rodičom.

O tieto čísla sa opiera aj ministerstvo. Chce, aby sa témou zaoberal i parlament.

"Evidujem štyridsaťšesť detí, kde sedemnásť sa už podarilo vrátiť biologickej rodine," dodala Cisárová.

Väčšina detí sa teda podľa centra vracia rodičom. Tento týždeň sa na Slovensko majú vrátiť ďalšie dve.

"Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva sa rodinám v núdzi má pomáhať a nie im odoberať deti," konštatuje zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy