Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Policajné superautá so systémom za štyridsať miliónov stále nefungujú
Zdielať na

Policajné superautá so systémom za štyridsať miliónov stále nefungujú

BRATISLAVA / Minulý rok predstavila polícia spolu s ministrom Kaliňákom takzvané superinteligentné autá. Tie mali policajtom vďaka špeciálnej počítačovej a kamerovej výbave uľahčiť prácu. Tento supersystém mal fungovať už od januára. Zariadenia však stále nie sú v prevádzke.

Superinteligentné a drahé autá mali byť strašiakom na našich cestách, doposiaľ však ostalo len pri sľuboch. "Do auta nám systém namontovali ešte minulý rok v auguste, zatiaľ ho nosíme len ako príťaž," hovorí o systéme jeden z dopravných policajtov.

Väčšina slovenských policajtov ani len netuší, ako inteligentné zariadenie funguje, napriek tomu, že majú systém už niekoľko mesiacov namontovaný vo svojich autách. "Je na okrasu. Nevieme to ani zapnúť," priznáva policajt.

"Táto technológia je namontovaná asi v tristo vozidlách. Nie všetky sú zatiaľ plne funkčné," informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Podľa jedného z dopravných policajtov napríklad v Košiciach nefunguje systém ani v jednom z áut. "Kým to nefunguje, sú to zbytočne vyhodené peniaze,"myslí si. 

Okrasný systém

Montáž týchto zariadení do policajných áut bude stáť viac než štyridsať miliónov eur. Fungovať mali už v januári. "Zdržal nás objektívny fakt, a tým je masívnejšia výmena policajných vozidiel," objasnil Ábel.

Policajtom by to vraj pomohlo. Systém by rozoznal napríklad kradnuté autá alebo to, či prešli vozidlá takzvanou estékáčkou. Zariadenie dokáže dvadsaťštyri hodín monitorovať prácu polície. "Riešime ešte dôležité otázky o prenose zberu informácií," tvrdí Ábel.

V iných štátoch sa tento systém osvedčil a funguje bez problémov. Či neostane v slovenských policajných autách len na okrasu, ukáže čas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy