Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nútené adopcie počkajú. Poslanci majú dovolenku
Zdielať na

Nútené adopcie počkajú. Poslanci majú dovolenku

BRATISLAVA / Poslanci sa budú téme v zahraničí odoberaných detí venovať až po dovolenke. Výbor, kde by sa mala táto problematika preberať, sa posúva na august, pred začiatok ďalšej riadnej schôdze parlamentu.

Poslancom bránila rokovať o odoberaných deťoch v zahraničí, teraz sú to parlamentné prázdniny. Až po nich totiž opäť zasadne ľudskoprávny výbor.

"Uprednostnia obed a dovolenky pred deťmi, ktoré sú násilne odoberané na území niektorých krajín," sťažuje sa poslankyňa Lucia Nicholsonová.

Paradoxné je, že problematiku nútených adopcií riešia viaceré zahraničné inštitúcie. Rada Európy prijala rezolúciu, kde hovorí o protiprávnom odoberaní detí. Ale napríklad u susedov v Česku. Tam na túto tému len pred nedávnom poslanci viedli niekoľkohodinovú diskusiu.  

Reakcia zo slovenských poslaneckých lavíc zatiaľ nevyšla ani jedna, a to napriek tomu, že prípady odoberania detí v zahraničí neustále pribúdajú.

"Keďže centrum sa stále musí zaoberať prípadmi odoberaných detí vo Veľkej Británii, je potrebné aby boli aktívni poslanci a vyjadrili svoju podporu týmto aktivitám," vyhlásila zástupkyňa Slovenska pred Euróspkym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy