Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výbor o nútených adopciách? V čase obeda zabudnite
Zdielať na

Výbor o nútených adopciách? V čase obeda zabudnite

BRATISLAVA / Slovenskí poslanci nemôžu pracovať, keď sú hladní. Vyzeralo to tak počas rokovania ľudskoprávneho výboru. Ten sa mal zaoberať problematikou odoberania detí v zahraničí, napokon sa však nekonal.

Jedným z argumentov bolo, že výbor zvolali v čase obeda. "Teraz je obedňajšia prestávka. Máme všetci program, je tu predseda z cyperského parlamentu," uviedla členka výboru Jana Laššáková. 

Obedná prestávka

Odobratým deťom zo Slovenska sa poslanci nevenovali ani pol hodinu. "Zvolávať výbor cez obedňajšiu prestávku k tak vážnej téme, to sa nerobí," hovorí poslanec národnej rady Pavol Hrušovský.

Poludňajšie zasadnutie výboru na tému núteného odoberania slovenských detí v zahraničí sa už po niekoľkých minútach zmenilo na frašku. Napriek tomu, že v miestnosti už sedeli všetci kompetentní, čo mali čo k téme povedať, poslanci Smeru sa zodvihli a odišli.

"Ja nerozumiem, že tu istí kolegovia neustále uprednostňujú obed pred odoberanými deťmi ich biologickým rodičom," hovorí Lucia Nicholsonová z SaS.

Diskusia na chodbe

Očakávaná búrlivá diskusia nakoniec prebehla. Na chodbe. Aktérmi boli Lucia Nicholsonová, minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a babka Samka a Martina Boórových.

Minister Richter si výsledky práce rezortnej organizácie CIPC, ktorá má o deti v zahraničí bojovať, pochvaľuje. "Máme konkrétne informácie zo sociálky, čiže vieme okamžite konať," tvrdí Richter.

Opačný názor má pani Študencová, babička chlapcov z asi najznámejšieho britsko-slovenského adoptívneho prípadu. "Prišla som, aby nepočúvali tie klamstvá, ktoré im predkladá pani Cisárová z CICP. Pán minister nemá o tom ani potuchy. Využila som situáciu a osobne som ho požiadala o stretnutie. Som zvedavá, či to dodrží," hovorí Eleonóra Študencová.

Pred európskym parlamentom

Zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková tvrdí, že počet odobratých Slovenských detí v zahraničí je alarmujúci. Táto téma sa už dokonca dostala na pretras aj v Európskom parlamente. U nás zatiaľ ani len pred parlamentný výbor.

"Parlamentné zhromaždenie konštatovalo, že v niektorých krajinách Rady Európy dochádza k odoberaniu detí bez relevantných dôvodov," tvrdí Pirošíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy