Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pochybným adopciám je koniec, sľubuje minister Richter
Zdielať na

Pochybným adopciám je koniec, sľubuje minister Richter

BRATISLAVA / Minister práce Ján Richter bol osobne v Taliansku riešiť problémy okolo adopcií. Za zatvorenými dverami rokoval so svojou ministerskou partnerkou aj o podozreniach, na ktoré upozornila televízia JOJ. Nekompromisné podmienky pre budúce adopcie z našej strany nakoniec Taliani prijali.

Minister Richter bol priamo v Ríme

Akékoľvek adopcie do zahraničia sa pozastavili ešte vo februári. A to pre škandály a podozrenia z kupčenia s deťmi. Tri deti tak ostali pred bránami do nového života. Ich sen sa splní takmer po roku už v najbližších dňoch.

Adopcie sa v tomto prípade takpovediac "doklepávajú" v týchto dňoch. Všetko totiž pokračuje za mimoriadne prísnych podmienok ďalej. Pravidlá bol minister obhajovať priamo v Ríme. "Nikdy na priamo nebudeme mať záujem jednať s akýmikoľvek agentúrami," potvrdil minister práce Ján Richter.

Práve agentúry v minulosti sprostredkovali odchod viac ako polovice detí zo Slovenska do Talianska. Podľa niektorých zainteresovaných to miestami hraničilo s obchodovaním s deťmi. Padli trestné oznámenia.

V jednom prípade sa dokonca vedie riadne vyšetrovanie. "Začali konať vo veci, to znamená, že ten skutok sa naozaj mohol stať," potvrdila poslankyňa NRSR Lucia Nicholsonová.

"Výsluchy viacerých svedkov boli realizované v minulom mesiaci a ďalšie výsluchy svedkov sú naplánované na mesiac december tohto roka," potvrdil Vladimír Javorský z Krajskej prokuratúry v Bratislave. "My rešpektujeme toto vyšetrovanie, nie je to aktivita ministerstva ani centra," doplnil Richter. 

15 detí čaká na adopciu do zahraničia

V každom prípade by sa už nikdy nemalo opakovať to, na čo upozornila televízia JOJ, že deti sme z detských domovov posielali do krajín, s ktorými sme na to zmluvy nemali a naopak neposielali sme ich tam, kde zmluva bola.

"Dobré zmluvy robia dobrých partnerov. V tomto prípade všetky krajiny, ktoré budú chcieť s nami spolupracovať, budú musieť mať podpísané zmluvy," objasnila riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová. 

Podpis takejto zmluvy o adopciách je už v niektorých krajinách na spadnutie. V blízkej dobe tak začnú naše deti ponúkať do Holandska, Monaka, na Maltu, či do Talianska. Práve dnes čaká 15 detí zo slovenských detských domovov na adopciu do zahraničia. Do ktorej krajiny pôjdu však zatiaľ nik nevie.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy