Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sociálnym pracovníkom chýba vzdelanie, odkazuje obmudsmanka
Zdielať na

Sociálnym pracovníkom chýba vzdelanie, odkazuje obmudsmanka

BRATISLAVA / Slovensko má nefunkčný systém odoberania detí. Kolízni opatrovníci, či súdni úradníci sa nezaujímajú o to, čo je najlepšie pre dieťa. Aj k takýmto záverom dospela verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vo svojej správe.

Nedodržiavajú sa práva dieťaťa

Ombudsmanka Jana Dubovcová a jej tím rok pracovali na správe, ktorá hovorí o tom, ako na Slovensku funguje sociálne kuratela v prípade, že sa rozvádzajú rodičia. 

Vtedy v drvivej väčšine prípadov rozhoduje o ďalšom osude dieťaťa súd. Často však bez podrobného skúmania, o tom, čo chce samotné dieťa. A práve toto je jeden z najvážnejších nedostatkov, ktorý justícii, ako aj sociálke vytýka ombudsmanka.

"Som skonštatovala, že vlastne sa nedodržiavajú práva dieťaťa, konkrétne článok 12 Dohovoru o právach dieťaťa, lebo nemáme zabezpečené dobré mechanizmy na to, aby sme vždy poznali a zisťovali názor dieťaťa," hovorí Jana Dubovcová.

Chlapec skončil na psychiatrii

Jedným takým prípadom bol aj prípad chlapca, ktorý po tom, ako jeho bydlisko navštívila sociálna pracovníčka zažil taký stres, až skončil na psychiatrii. VIAC TU.

Okrem toho verejná ochrankyňa práv vyčíta štátnym úradníkom nedostatočné psychologické vzdelanie, či absenciu metodiky, podľa ktorej majú títo pracovníci v sporných prípadoch postupovať. Nehovoriac o nedostatku pracovníkov, ktorí tak nezvládajú nápor svojej práce. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy