Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pápež dostane dreveného anjela z Košíc
Zdielať na

Pápež dostane dreveného anjela z Košíc

KOŠICE / Košičania darujú Svätému Otcovi Františkovi dreveného anjela, ktorý drží v rukách erb mesta. Na soche vysokej 270 centimetrov a vážiacej 300 kilogramov pracoval rezbár Milan Krajňák so svojimi žiakmi. Ruku k dielu priložil i primátor Richard Raši.

Prvotný nápad vytvoriť anjelskú postavu, ktorá akoby svojim náručím symbolicky objímala a chránila mesto, sa za niekoľko mesiacov premenil na skutočné umelecké dielo.

Anjela s erbom sa rozhodol primátor venovať ako dar Košičanov pápežovi Františkovi, ktorý sa stal hlavou katolíckej cirkvi v marci roku 2013. Dielo s názvom Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca je výnimočné tým, že Košice ako vôbec prvé v Európe získali 7. mája 1369 erbovú listinu od kráľa Ľudovíta Veľkého.

Navštívi metropolu východu?

Metropola východného Slovenska je známa aj ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku. "Bol by som poctený, ak by Svätý Otec prijal moje pozvanie a navštívil naše krásne mesto, ktorého výnimočnosť spočíva nielen v bohatej histórii, ale tiež v ľuďoch, ktorí sú pohostinní a tolerantní," uviedol primátor Richard Raši.

Pozrite si priloženú reportáž. Primátor Raši neskrýva trému:

Sochy známeho rezbára Milana Krajňáka môže verejnosť obdivovať aj v Martine, kde pred Maticou slovenskou stojí súsošie Cyrila a Metoda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy