Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Nezmyselné poplatky u lekárov končia, budú presné cenníky
Zdielať na

Nezmyselné poplatky u lekárov končia, budú presné cenníky

BRATISLAVA / Súkromní lekári chcú okresať nezmyselné poplatky. Priznávajú, že v niektorých ambulanciách sú premrštené a pýtať peniaze za kožené kreslo či klimatizáciu je skutočne nevhodné. Riešením má byť cenník, ktorý bude pod dohľadom asociácie súkromných lekárov.

Viecerí odborníci súhlasia, aby ich cenníky viseli pred ambulanciou a boli v súlade so zákonom. Odsudzujú kolegov, ktorí od pacientov pýtajú poplatky za opakované vypísanie receptu či nadštandardné služby ako napríklad wifi pripojenie.

"Chceme ponúknuť členom Asociácie súkromných lekárov pomocnú ruku pri vytvorení ceny a tiež pri kalkulácii. Chceme garantovať, že člen asociácie vyberá len tie poplatky, ktoré sú v súlade so zákonom," dodal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

S niektorými poplatkami to ale také samozrejmé nie je. Napríklad sa to týka prednostného vyšetrenia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa vyjadrila, že súhlasí so spoplatnením, ale len ak pacienta vezme lekár do piatich pracovných dní.

"To ale neprichádza do úvahy," rozhorčuje sa Pásztor. "Mám veľmi veľa pacientov, ktorým vyhovuje termín aj o dva týždne či mesiac. Pritom ide stále o uprednostnenie," ozrejmuje prezident asociácie internistov Andrej Zlatoš.

Ministerka ale tento argument odmieta a trvá na tom, že platiť sa má len za prednostný termín. "Do tohto vyšetrenia spadá ako objednávanie, tak aj všetky výstupy a potvrdenia súvisiace s vyšetrením," konštatuje.

Platby sú živelné

Analytici sú ale skeptickí. Tvrdia, že súčasné poplatky sa môžu dokonca zvýšiť. "Je naozaj dobré, že sa začalo touto problematikou zaoberať, pretože platby sa za posledných sedem rokov výrazne rozšírili a sú dnes veľmi živelné," hovorí analytik HPI Tomáš Szalay.

Aj podľa neho už bolo načase urobiť poriadok v poplatkoch. "Podiel platieb pacientov za ostatné roky výrazne stúpol a je jeden z najvyšších v Európskej únii," objasnil analytik INEKO Dušan Zachar.

Ministerstvo chce zákon

K problematike sa po dlhých mesiacoch analýz vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva. To požaduje zákon, ktorým by jasne stanovili, za čo sa v ambulanciách môžu a nemôžu vyberať peniaze.

"Poplatky budú môcť lekári vyberať za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a za výkony pri chorobách, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia," uviedla generálna riaditeľka legislatívno-právnej sekcie ministerstva zdravotníctva Kristína Nedielková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy