Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Fico zvolal mimoriadny snem, majú padať hlavy
Zdielať na

Fico zvolal mimoriadny snem, majú padať hlavy

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Smer-SD bude mať 28. júna mimoriadny pracovný snem, ktorý navrhol jeho predsedníctvu premiér a predseda strany Robert Fico. Podľa agentúry SITA bude na programe aj odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča.

Podľa agentúry SITA by sa mimoriadny mal snem zaoberať personálnymi otázkami. Na sneme by mali delegáti vymeniť dvoch podpredsedov strany. Hovorí sa najmä o výmene Čaploviča.

Snem by mal zvoliť podpredsedu aj na prázdne kreslo, ktorého sa má vzdať na pondelňajšom rokovaní predsedníctva Smeru-SD Marek Maďarič. Ten to oznámil po druhom kole prezidentských volieb, čím zobral na seba zodpovednosť za to, že sa Fico nestal prezidentom. Maďarič bol šéfom jeho volebného štábu. VIAC TU.

"Je to prekvapujúce, pretože Robert Fico doteraz tvrdil, že je so svojim kabinetom spokojný," komentoval správu politológ Pavol Marchevský. Podľa jeho slov sa hneď po prezidentských voľbách ukázalo, že verejnosť vyhlásila nesúhlas s vládnutím Smeru a nastal čiastočný pokles preferencií strany.

"Snem je dobrým impulzom, nie aby Smer získal nových voličov, ale aby si udržal voličskú základňu, ktorú momentálne má," povedal Marchevský pre noviny.sk.

Výmena ministrov

Vo vedení Smeru-SD sa hovorí aj o výmene niekoľkých ministrov vlády. Spomína sa v tejto súvislosti najmä rezort školstva a hospodárstva. Výmeny by sa však mali týkať aj okresných a krajských funkcionárov v tých regiónoch, kde s ich prácou nie je spokojnosť.

"Samozrejme, budeme hovoriť aj o činnosti strany - úplne bežný pracovný snem, aby sme nemuseli riešiť mnohé pracovne veci v decembri, keď bude štandardný snem,“ vysvetlil na tlačovej besede po dnešnom rokovaní vlády premiér Robert Fico s tým, že na konci roka bude snem pri príležitosti 15. výročia založenia strany. Aktuálny snem bude o krokoch vlády v druhom polroku 2014 a v roku 2015.

Súvisiace články