Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mediátor radí, ako vysporiadať hypotéku po rozchode
Zdielať na

Mediátor radí, ako vysporiadať hypotéku po rozchode

BRATISLAVA / Zaľúbili sa, kúpili si starší dom, preinvestovali 50-tisíc eur a mysleli si, že v ňom budú šťastní. Vzťah mladej ženy a jej partnera sa však rozpadol. Spoločný majetok v podobe hypotéky im ale ostal.

Súhlasiť musia obaja

Za najväčší problém považuje Lenka spoločnú hypotéku, ktorá od bývalého partnera požaduje vyplatenie polovice. Z domu musela odísť práve ona. Vzhľadom na to, že nemá na právnika dostatok finančných prostriedkov, obrátila sa na mediátora. Nutný je v tomto prípade súhlas protistrany.

"Musia sa zísť spoločne u mediátora, kde spíšu mediačnú dohodu o uznaní dlhu a o splácaní dlhu," vysvetľuje mediátorka Renáta Názlerová. V hre je výška jednotlivých splátok a pokračuje, že tento typ mediačnej dohody odovzdajú notárovi, ktorý ho preklopí do formy notárskej zápisnice. Takáto forma nadobudne váhu rozsudku.

Kto je mediátor?

Človek by mal podľa mediátorky veľmi dobre zvážiť, s kým si berie hypotéku. "V dnešnej dobe je oveľa ľahšie vycúvať zo vzťahu než z hypotéky," myslí si. V prípade, že sa mediačnú dohodu nepodarí uzavrieť, sú len dve možnosti - Lenka sa s partnerom dohodne alebo za nich rozhodne súd.

Mediátorom môže byť každá fyzická osoba zapísaná v registri mediátorov, na ktorej sa osoby zúčastnené na mediácií dohodnú a ktorá funkciu mediátora prijme. Strany majú možnosť dohodnúť sa na osobe mediátora, resp. si zvoliť niekoľkých mediátorov a zároveň majú možnosť mediátora v ktorejkoľvek etape mediačného konania odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy