Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Apríl nás nesklame, cez týždeň vytiahneme svetre
Zdielať na

Apríl nás nesklame, cez týždeň vytiahneme svetre

BRATISLAVA / Apríl v našich zemepisných šírkach nemá dobrú povesť. Hovorí sa o ňom, že je bláznivý. A veru... máme také roky, kedy sa k nám dostane od severu až severozápadu chladný vzduch, ktorý prinesie dokonca snehové prehánky aj do nížin Slovenska.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Takéto divoké počasie bolo napríklad v roku 2003, kedy sa začiatkom mesiaca veru aj v Podunajskej nížine ukázali snehové vločky pri častých snehových prehánkach a silný vietor umocňoval pocit chladu. "Máme však aj taký apríl, kedy je slnečno, teplo a teplota atakuje dlhodobé rekordy. Takýto apríl máme napríklad aj tento rok," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Aj keď počas víkendu sme mali viac oblačnosti na oblohe, predsa len maximálna denná teplota atakovala a úspešne hranicu 20°C. Dokonca sa na východe krajiny objavili aj dažďové kvapky, ktoré na väčšine územia veľmi chýbajú poľnohospodárom a záhradkárom a určite by privítali aj výdatnejšiu zálievku, než aká bola. Nepredbiehajme, niečo sa črtá a nie je to až tak ďaleko.

V pondelok a utorok slnečno

Ešte v pondelok a aj v utorok bude prevažovať na oblohe slnko. V pondelok bude maximálna teplota od 17 do 22°C, na severe chladnejšie, od 13 do 17°C. V utorok bude ešte teplejšie, od 20 do 25 °C, sever chladnejší, ale aj napriek tomu teplý, od 16 do 20°C. "Veru, všetko naznačuje tomu, že v utorok sa už u nás objaví letný deň, teda deň, keď maximálna teplota dosiahne aspoň 25°C," predpovedá Jarošová.

Táto teplota môže byť napríklad v Štúrove, v Komárne, Hurbanove, v Žihárci, ale môže to byť aj Sliač, Dudince či Prievidza. Uvidíme, kde to teplota stihne, pretože v utorok popoludní už od západu bude oblačnosť pribúdať, začnú sa objavovať prehánky, ba dokonca aj búrky, zosilnie vietor a začne sa ochladzovať. K nášmu územiu sa priblíži studený front, ktorý bude veľmi výrazný a na asi dva dni ovplyvní naše počasie.

Studený front by mal začať cez naše územie prechádzať v noci z utorka na stredu. Na mnohých miestach sa objavia prehánky, ojedinele aj búrky a lokálne môže spadnúť aj vyšší zrážkový úhrn, čomu sa asi všetci záhradkári a poľnohospodári úprimne potešia.

V stredu len 7 °C

 V stredu cez deň bude už oblačno až zamračené, s početnými prehánkami, najmä na východe a bude chladnejšie na celom Slovensku. Najvyššia denná teplota v stredu bude od asi 7 °C  na severozápade po 15 °C na juhu Podunajskej nížiny a na juhu stredného Slovenska.

Poklesne hranica sneženia, od výšky asi 1 300 m sa objavia snehové prehánky. Streda bude veterná, vietor od severozápadu zafúka do 30 km/h, v nárazoch okolo 50 km/h. Silný vietor bude len umocňovať chladné aprílové počasie. Pocitová teplota bude na severe nízka, len okolo 5°C. Takže na Orave, Kysuciach, Liptove určite v stredu aj s vetrovkou a čapicou , na chvíľu sa sem  vráti zima.

Štvrtok oblačnosť a prehánky

Štvrtok bude s premenlivou, prevažne veľkou oblačnosťou, s prehánkami na severe a vo východnej polovici krajiny, hranica sneženia poklesne na asi 1 000 m. Denná teplota dosiahne 9 až 17 °C. Vietor sa začne upokojovať, ale stále bude mať severné - severozápadné zložky.

Ku koncu týždňa bude už oblačnosti málo, teplota v noci na severe sa zase dostane pod nulu, ale cez deň sa vzduch zohreje na 11 až 19°C. "No jednoducho apríl ako z učebnice meteorológie," dodáva Jarošová. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy