Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Víkendový dážď na Slovensku môže zanechať červené stopy
Zdielať na

Víkendový dážď na Slovensku môže zanechať červené stopy

BRATISLAVA / Počas tohto víkendu sa vám môže stať, že na svojich autách alebo balkónoch objavíte krvavý, červený poprašok. Nedeste sa, nie je to invázia z Marsu. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude prach zo saharskej púšte. Zvyčajne býva žltkastý, tentoraz je však do červena.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Slovensko sa zafarbí do ohniva

Na Slovensku už padal žltý, bledo-hnedý, šedý, či zelenkavý dážď. Tentoraz by to ale mohol byť červený. Čo znamená, že krajina by sa mohla zafarbiť jemne do ohniva. Farba závisí od farby piesku v saharskej púšti.

Najčastejšie býva jemne žltkastý. Ten strhne piesočná búrka do veľkých výšok. "Bežne to býval takých 6 až 8 kilometrov. Prach je unášaný cez stredozemné more až do Francúzska, prípadne ešte viac na sever," hovorí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Piesočná búrka na Sahare

No tento prípad práve nastal. Pred pár dňami tam bola piesočná búrka, ktorá však strhla a do výšok, vyniesla tentoraz červenkastý prach. "Je to krásne vidieť na družicových záberoch. Oproti štvrtku sa vytvorila mohutná oblačnosť, ktorá sa vyvinula nad stredomorím," opisuje Jurčovič.

V priebehu noci sa dostala až nad naše územie. V prípade dažďa sa môže stať, že po obschnutí objavíme na autách, na parapetách či balkónoch prach sfarbený do červena. "Tak si môžeme povedať, že toto je až zo Sahary," dodáva Jurčovič.

Dážď na západnom Slovensku

Do červena sa určite sfarbí západná Európa. "Predpokladám, že sa to najvýraznejšie prejaví vo Francúzsku. Trošku aj v Čechách," uviedol Jurčovič. Na Slovensku však ojedinele. Podľa meteorológov však najväčšie šance tento úkaz zažiť bude mať Bratislava a okolie. "Predpokladám, že slabý dáždik by mohol byť aj na západnom Slovensku," dodáva meteorológ. Pokiaľ ide o zdravotné dopady, červený prach je bez zdravotného dopadu. Je to len prach z piesku. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy