Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Úlohy prvej dámy. Čo čaká Martinu Kiskovú (38)
Zdielať na

Úlohy prvej dámy. Čo čaká Martinu Kiskovú (38)

BRATISLAVA / Martina Kisková nepodporovala verejne svojho manžela počas predvolebnej kampane. Ako sa pre médiá Andrej Kiska vyjadril, nebude to preháňať ani potom, ako sa stal prezidentom. Aj keď jej zákon neprikazuje sprevádzať svojho manžela, predsa len bude musieť. Inak si Slovensko koleduje o poriadne faux pas.

Neviditeľná prvá dáma

Martina Kisková popri svojom manželovi pôsobí ako neviditeľná. Na verejnosť preniklo len zopár jej fotografií. Avšak zostať v utajení, sa jej zrejme dlho nepodarí ostať.

Prvej dáme nevyplývajú zo zákona žiadne povinnosti. Existujú však interné pravidlá prezidentského paláca, ktoré by mala dodržiavať. Účasť manželky prezidenta je dôležitá najmä pri zahraničných návštevách. Vyžaduje to často aj samotný protokol pozývajúcej krajiny. "Na tej návšteve sa zúčastňuje manželka z druhej krajiny, musí prísť aj manželka z našej krajiny," tvrdí dosluhujúca prvá dáma Silvia Gašaprovičová.

Oficiality ju neminú

Akceptované je iba ospravedlnenie zo zdravotných dôvodov. "Niekedy porušenie protokolu je väčšie medzinárodné faux pas ako porušenie nejakého podružného zákona," hovorí politológ Pavol Baránek.

Silvii Gašparovičovej už od začiatku po príchode do prezidentského paláca chodili pozvánky na rôzne charitatívne akcie. Keď má pani Kisková aspoň polovičnú snahu pomáhať druhým ako jej manžel, nevyhne sa ani týmto projektom. "Takisto je to v prípade nejakých štátnych vyznamenaní, ceremónií osláv, spoločných koncertov, premiér v divadlách," uviedol hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Chce sa venovať rodine

Martina Kisková chce byť vraj v úzadí a venovať sa najmä deťom vo veku 5 a 9 rokov. V tradičnej polohe si ju však Slováci vedia predstaviť aj v prezidentskom paláci. Prvá dáma tam podľa nich patrí. "Viem si predstaviť, že prvá dáma by napríklad varila v tom paláci. Ponúkala by svoje domáce jedlá na hostinách napríklad pri kráľovnej," hovorí obyvateľ Bratislavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy