Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Za výsledok volieb môžem aj ja, uviedol Maďarič
Zdielať na

Za výsledok volieb môžem aj ja, uviedol Maďarič

BRATISLAVA / Výsledok prezidentských volieb a prehra Roberta Fica nedáva motív na rekonštrukciu vlády. Tvrdí to minister kultúry a šéf volebnej kampane Roberta Fica Marek Maďarič, ktorý berie zodpovednosť za výsledok volieb aj na seba.

CELOSLOVENSKÉ VÝSLEDKY TU.

Maďarič: Neúspech stmeluje

"Výsledok je otázka na mňa a moju zodpovednosť k výsledkom prezidentských volieb," povedal Maďarič v nedeľnej relácii RTVS O päť minút dvanásť s tým, že to môže znamenať aj jeho skončenie vo funkciách. Ako však dodal, o tom sa nedá hovoriť dnes, môže to byť však súčasťou vnútornej debaty v strane.

Ako uviedol Maďarič, Robert Fico potvrdil napriek prehre s Andrejom Kiskom svoju pozíciu, pričom jeho výsledok v prezidentských voľbách kopíruje aj preferencie strany Smer-SD. Minister kultúry si myslí, že výsledok druhého kola prezidentských volieb stranu Smer-SD ešte viac stmelí. Novozvolený prezident Andrej Kiska ostáva podľa Maďariča stále otáznikom. "Čakáme, ako sa zachová, ako naplní pojem protiváha vlády a či bude pristupovať k politickej scéne objektívne," povedal Maďarič.

Zmätočná kampaň Fica

Rektor Akadémie médií Eduard Chmelár v relácii povedal, že Fico mal veľmi zlú kampaň. "Kampaň bola zmätočná. Menil posolstvá, cieľové skupiny, išiel do konzervatívnych vôd," povedal Chmelár s tým, že buď Fico vyvodí dôsledky alebo bude nasledovať postupný úpadok strany.

"Ak chce byť strana Smer-SD ľavicou, musí vyznávať aj také hodnoty. Je to sociálno-konzervatívna strana, nie je to ľavica," myslí si Chmelár. Rektor Akadémie médií zároveň upozornil, že nie všetky hlasy, ktoré v druhom kole volieb získal Andrej Kiska, boli hlasy pre Kisku, ale boli v nich aj hlasy proti Robertovi Ficovi.

Dva možné scenáre

Podľa Chmelára dnes existujú dva možné scenáre vývoja súčasnej situácie. Jednou možnosťou je, že Kiska zvolí pozíciu nadstraníckeho prezidenta, ktorý bude prítomný iba v krízových situáciách, a v takýchto momentoch dokáže spoločnosť niekam posunúť. Horší scenár by podľa Chmelára bol, ak by sa Kiska pasoval na lídra opozície, čo je z dlhodobého hľadiska nebezpečné.

Priznal porážku

Ešte neboli zrátané všetky hlasy a Robert Fico predstúpil pred novinárov a priznal porážku. Zablahoželal zároveň Andrejovi Kiskovi za zvolenie novou hlavou štátu.

Neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico chce niekoľko dní na analýzu volebného výsledku. Ako povedal novinárom po zrátaní hlasov z polovice volebných okrskov, zároveň si potrebuje doliečiť chorú nohu.

„Chcem zablahoželať, napriek tomu že nie sú zrátané všetky hlasy pánovi Kiskovi, že sa stal novým prezidentom SR. Je to fakt, ktorý netreba spochybňovať. Podávam mu takto na diaľku ruku,“ vyhlásil Fico.Zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa za neho postavili. V krátkom vystúpení neodpovedal na otázky novinárov. VIAC TU. 

VÝSLEDKY VOLIEB V REGIÓNOCH TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy