Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
PROFIL. Robert Fico (49) bojuje o post prezidenta SR
Zdielať na

PROFIL. Robert Fico (49) bojuje o post prezidenta SR

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico bojuje o post prezidenta Slovenskej republiky s podnikateľom Andrejom Kiskom. Fico skončil v prvom kole volieb (15. marca) na prvom mieste s 28,0 % hlasov.

Robert Fico - kandidát Smer-SD

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. V roku 1986 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po štúdiách pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR a tiež bol agentom pre zastupovanie Slovenskej republiky v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva. Koncom roka 1999 založil Robert Fico stranu Smer, ktorá sa zadefinovala ako strana moderného progresívneho stredoľavého politického prúdu a pôsobila ako alternatíva voči vtedajšej vládnej koalícii i opozícii. 

V parlamentných voľbách v roku 2006 zvíťazil Smer-SD a vytvoril vládu so zástupcami Slovenskej národnej strany (SNS) a ĽS-HZDS. V roku 2010 vyhral Smer-SD parlamentné voľby, no nezostavil vládu a Robert Fico sa stal podpredsedom NR SR. Po víťazstve v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 jeho strana získala v 150-člennom parlamente 83 kresiel a 4. apríla 2012 vymenoval prezident Ivan Gašparovič Roberta Fica za predsedu vlády.

Robert Fico oznámil 18. decembra 2013, že bude v roku 2014 kandidovať za prezidenta SR. Všetkých 83 poslancov NR SR za stranu Smer-sociálna demokracia vyjadrilo podporu predsedovi strany Robertovi Ficovi pri jeho kandidatúre na post prezidenta SR.

Kiska: Na Fica podal trestné oznámenie

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb bola veľmi ostrá. Fico obvinil Kisku zo scientológie, Andrej Kiska Fica z toho, že podplácal podnikateľových bývalých zamestnancov.

"Došlo k pokusom podplatiť mojich bývalých zamestnancov čiastkami od troch do desaťtisíc eur za účelom akýchkoľvek informácií o mojej osobe, ktoré by ma mohli očierniť," povedal Kiska. Na tlačovke taktiež spomenul snahy dostať od ľudí falošné svedectvá proti nemu. VIAC TU.  

Kiska hneď po prvom kole prezidentskývh volieb uviedol, že na Roberta Fica podáva trestné oznámenie za niektoré výroky na jeho osobu. Predseda vlády Kisku v televíznej predvolebnej diskusii obvinil, že je úžerník. "Po tom, čo sa udialo v televízii Markíza, pracujeme na podaní trestného oznámenia na premiéra, pretože nie je možné, aby premiér len tak urážal ľudí v našej krajine," vyhlásil Kiska. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy