Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
PROFIL. Toto je nový prezident SR, Andrej Kiska (51)
Zdielať na

PROFIL. Toto je nový prezident SR, Andrej Kiska (51)

BRATISLAVA / Podnikateľ Andrej Kiska bojuje o post prezidenta Slovenskej republiky s premiérom Robertom Ficom. Kiska skončil v prvom kole volieb (15. marca) na druhom mieste s 24,0 % hlasov.

Andrej Kiska - nestranícky a nezávislý kandidát

Ing. Andrej Kiska sa narodil 2. februára 1963 v Poprade. Vyštudovaný elektrotechnický inžinier sa v rokoch 1996-2005 venoval podnikaniu v splátkových spoločnostiach Triangel a Quatro, ktoré založil a viedol spolu s bratom.

V roku 2005 svoje podiely v oboch spoločnostiach predal a v tom istom roku založil charitatívnu organizáciu Dobrý anjel, tá pomáha pravidelnými mesačnými finančnými príspevkami rodinám s deťmi, ktoré sa pre chorobu dostali do finančnej núdze. Nadácia od roku 2011 funguje aj v Českej republike.

V roku 2012 sa rozhodol Andrej Kiska kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky. Uvádza, že ako manažér a podnikateľ sa dlhé roky stretával s korupciou, nekompetentnosťou štátnych úradníkov a so zlyhávaním súdov a aj preto sa rozhodol kandidovať na tento post.

V máji 2013 Andrej Kiska ukončil svoje pôsobenie v organizácii Dobrý anjel. O priazeň voličov v prezidentských voľbách sa uchádza ako nestranícky a nezávislý kandidát. Andrej Kiska je autorom publikácie Vezmi život do svojich rúk. V roku 2006 získal od predplatiteľov týždenníka Trend ocenenie Manažér roka a v roku 2011 sa stal držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii filantropia. 

Fico: Kiska je bezpečnostným rizikom

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb bola veľmi ostrá. Objavili sa informácie, že Andrej Kiska patrí k prívržencom scientológov a podľa Roberta Fica je bezpečnostným rizikom.

"Napojenie na scientológiu je bezpečnostným rizikom v iných krajinách," uviedol Robert Fico. Pýta sa, ako môže byť niekto prezidentom, tým, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ak má prepojenie na scientológov. VIAC TU. 

Aj vláda Roberta Fica však mala podľa informácií OKS poskytnúť dotácie firme zo Svidníka, na čele ktorej stojí človek hlásiaci sa k scientológii. Ministerstvo hospodárstva i premiér, ale odmietajú, že by vláda podporila človeka blízkeho tejto sekte. Pozadie firiem vraj skúmajú len v prípade, že je potrebné, aby firma mala bezpečnostnú previerku, ak ide o štátne zákazky. VIAC TU. 

SITA

Súvisiace články