Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bratislave je prvý pouličný klavír, príďte si zahrať
Zdielať na

V Bratislave je prvý pouličný klavír, príďte si zahrať

BRATISLAVA / V hlavnom meste je umiestnený prvý pouličný klavír na Slovensku. Myšlienka, že si na verejnom priestranstve môže ktokoľvek zahrať hudbu, obyvateľov i návštevníkov Bratislavy zjavne nadchla. Klávesy naozaj nestačia vychladnúť. Ľudia, hudobné žánre i melódie sa pri piane neustále striedajú.

Klavír pre všetkých

Obyvatelia a návštevníci Bratislavy majú unikátnu možnosť zahrať si na prvom slovenskom pouličnom klavíri. Ten si už od utorka žije svojim vlastným životom. Ľudia jednoducho jeho pestrofarebným klávesám nevedia odolať. Oslovil naozaj všetky vekové kategórie. Aj 82-ročná pani Marta si prišla novú zábavku vyskúšať. "Videla som to v televízii. Jedna pani hrala, tak som chcela zistiť kde to je," vyjadrila sa pani Marta.

Farebné klávesy majú symbolizovať rôznorodosť a pestrofarebnosť nášho sveta. Farby ale pletú hudobníkov zvyknutých na odstupňovanie tónov medzi bielymi a čiernymi klávesami klavíra. "Tie farby ma veľmi mýlia. Musím hľadať tóny," povedal jeden z náhodných hudobníkov.

Turistická atrakcia

Napriek tomu sa nádvorím starej radnice ozývajú zväčša šikovne zvládnuté melódie. Ľudia sa zastavujú, pokojne čakajú, kým jeden dohrá, zatlieskajú a potom vyskúša svoje schopnosti niekto ďalší. Úsmevy sú pri tomto klavíri takmer neustálym javom.

Pouličný klavír je na Slovensku unikátom. Očaril aj talianskych turistov. Jeden mladík na ňom zahral dokonca aj vlastnú skladbu."Je to krásna myšlienka, že človek sa môže zastaviť na prechádzke a zahrať si na klavíri. Niečo podobné som tu zažil prvý raz v živote," vyjadril sa taliansky turista Alessio.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy