Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Symbol revolúcie. Guľky lietali, on hral na klavíri...
Zdielať na

Symbol revolúcie. Guľky lietali, on hral na klavíri...

KYJEV / Ukrajina vydala medzinárodný zatykač na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Stále sa skrýva na neznámom mieste. A hoci je Janukovyč už pomaly ale isto minulosťou, demonštranti na kyjevskom Námestí nezávislosti stále zostávajú. A medzi nimi aj jeden tajomný umelec. S kuklou na hlave hral demonštrantom na klavíri aj počas tých najťažších chvíľ.

Symbol ukrajinskej revolúcie

Guľky svišťali okolo uší demonštrantov. Špeciálne jednotky sa valili ako vlna za vlnou na barikády na Majdane. Záchranári ošetrovali ranených a odnášali mŕtvych. A nad tým všetkým zneli tóny jeho klavíra...

Klavirista sa stal jedným zo symbolov ukrajinskej revolúcie. Neúnavne hral na svojom nástroji aj v tých najťažších dňoch, keď to vyzeralo, že Berkut už už zaútočí na protestujúcich a roznesie ich v zuboch. "Chceme dokázať, že naša revolúcia je kultúrna. Nie sú tu iba robotníci, ale aj učitelia, hudobníci a umelci, bojujúci spoločne za naše práva," hovorí klavírista z Námestia oslobodenia.

Prezývka: Extrémista za klavírom

Každý počul jeho tóny, nikto však nepozná jeho tvár. Po celý čas totiž nosil na hlave kuklu. Vyslúžil si dokonca prezývku extrémista za klavírom. O svojej minulosti hovoriť nechce. Prezradil len to, že v Kyjeve žije krátko. Presťahoval sa sem po smrti svojej ženy a dieťaťa. "Myslel som, že môj život skončil. Je ťažké prísť o milovaných ľudí," hovorí klavírista.

Nový zmysel života našiel práve v tomto klavíri na námestí. Keď začal hrať, videl, že odhodlanie a morálka demonštrantov stúpa. A tak hral. A zároveň dúfal, že tóny jeho piesní preniknú aj do nepriateľských šíkov. "Tí, ktorí majú hudbu v duši, nedokážu zabíjať," hovorí obyvateľka Kyjeva.

A hoci Janukovyč je dnes už na Ukrajine minulosťou, aj tento umelec varuje. Ak politici zabudnú na svoje sľuby, opäť sadne za klavír a opäť bude hrať. Tentokrát pre tých nových.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy