Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajinské špeciálne jednotky Berkut už neexistujú! Zrušil ich minister
Zdielať na

Ukrajinské špeciálne jednotky Berkut už neexistujú! Zrušil ich minister

KYJEV / Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov rozpustil špeciálne pohotovostné policajné jednotky známe ako Berkut, ktoré počas nedávnych protivládnych protestov tvrdo zasiahli proti demonštrujúcim.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Berkut zabíjal

Minister to v noci na utorok oznámil na Facebooku ministerstva. Informoval, že podpísal dekrét o "likvidácii špeciálnej policajnej jednotky Berkut" a viac informácií poskytne v stredu na tlačovej konferencii. "Berkut už neexistuje" uviedol Avakov. Jednotky Berkut sa stali symbolom násilia proti demonštrantom počas násilností, ktoré si vyžiadali vyše 80 mŕtvych a viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. POZRITE SI PRILOŽENÉ VIDEO.

Janukovyč pred medzinárodným tribunálom

"Exprezidenta Janukovyča a jeho najbližších poženieme pred medzinárodný tribunál do Haagu," toto sľubuje zvrhnutému exprezidentovi ukrajinský parlament. V tejto chvíli však nikto netuší, kde sa vlastne exprezident skrýva. Každý, kto môže, sa teraz snaží dištancovať od vraždenia, či aspoň ospravedlniť sa za svoje činy. Príslušníci obávaných špeciálnych jednotiek Berkut dokonca padli pred demonštrantmi v Ľvove na kolená a prosili o odpustenie.

Zatykač na Janukovyča

Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra. "Dnes ráno začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších predstaviteľoch bolo vyhlásené pátranie," uviedol na facebooku Arsen Avakov, ktorý momentálne stojí v čele ukrajinského ministerstva vnútra. 

Podľa ukrajinského spravodajského servera Liga.net Janukovyča videli Sevastopolčania v sprievode príslušníkov ruskej námornej pechoty. Hovorca krymskej pobočky ministerstva vnútra a tajnej služby tieto informácie nepotvrdil, dodala AP. VIAC TU.

Zomieram, napísala dobrovoľníčka Olesya (21)

Jej príbeh obletel celý svet. A spôsobuje zimomriavky aj tým, čo neveria, že situácia na Ukrajine je naozaj vážna. Hovoríme o 21- ročnej dievčine, ktorá pomáhala obetiam konfliktu. Zrazu na sociálnej sieti napísala krátky status: Zomieram! A potom sa odmlčala.

Ako dobrovoľníčka pomáhala na námestí Nezávislosti v Kyjeve. Bola zdravotnou sestrou. Vo štvrtok popoludní ale napísala svoj posledný tweet. Mrazivý tweet: "Ja zomieram!". Následne sa odmlčala. A celý svet obletela jej fotografia, ako si drží strelnú ranu v oblasti krku a v ruke má mobilný telefón. Zverejnil ju napríklad denník The Times. VIAC TU.

Zotavuje sa v nemocnici

Dlho nebolo jasné, čo sa s dievčaťom stalo a väčšina užívateľov sociálnych sietí sa domnievala, že zomrela. Olesya ale prežila a momentálne sa zotavuje v jednej z kyjevských nemocníc.

"Vyšli sme do ulíc za slobodu, za naše práva, za sociálnu nezávislosť, za demokraciu, za slobodu slova, za všetko, za normálny život," uviedlo dievča v rozhovore z nemocničného lôžka. VIAC TU.

Nepokoje na Kryme

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu nečakane nariadil previerku bojovej pohotovosti vojsk v západnej a strednej časti Ruska. Poplach potrvá do budúceho pondelka. Tento krok môže podľa odborníkov súvisieť s aktuálnym vývojom na Ukrajine. 

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy