Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pouličný klavír má už aj Bratislava
Zdielať na

Pouličný klavír má už aj Bratislava

BRATISLAVA / O Slovensku sa ešte stále často hovorí ako o mieste, kde ľudia na uliciach chodia bez úsmevu na tvári, pozerajú len na zem pred seba a namosúrene sa ponáhľajú ktovie kam. Ako sa to dá zmeniť? Napríklad tak, že im ponúknete niečo nezvyčajné, milé a zábavné. A to priamo na ulici!

Nechcete si zahrať na klavíri?

Projekt Klavír v meste prišiel konečne aj do Bratislavy! Zatiaľ sa ním mohli popýšiť len také veľkomestá ako New York, Londýn či Praha. 

Hudba ľudí zbližuje. To je zásadná myšlienka za nápadom postaviť na ulice či námestia tento obľúbený klávesový nástroj a nechať ľudí, nech si na ňom zahrajú.

Aj pre učiteľku klavíra bolo takéto vonkajšie hranie niečím novým. "Páčia sa mi takéto inovatívne nápady. Hudba sa tak dostáva medzi ľudí," vraví učiteľka klavíra zo Základnej umeleckej školy M. Ruppeldta.

Počuť tóny hudby pri prechádzke mestom, prípadne mať možnosť ich vylúdiť, vyčaruje úsmevy na mnohých, inak zamračených tvárach. "Do Bratislavy sme priviezli klavír, aby sme dokázali, že aj drobná zmena dokáže urobiť veľkú zmenu v atmosfére ulice," povedal manažér Sokratovho inštitútu.

Pianíno pobudne na tomto stredovekom nádvorí zhruba mesiac. Takže ak viete hrať, hoci iba jednoduché melódie, pokojne príďte zlepšiť deň sebe aj ostatným.

Hudba dokáže zázraky

Na pouličnom klavíri sa v Prahe zahral aj tamojší dopravný policajt. No keďže mal byť práve v tom čase na námestí Jana Palacha a venovať sa tamojšej dopravnej situácii, jeho nadriadený až taký nadšený z jeho výkonu nebol... VIAC TU.

S kuklou na hlave hral demonštrantom na klavíri aj istý Ukrajinec. Počas tých najťažších chvíľ Kyjevčanom spríjemňoval život. VIAC TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy