Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hlasovať trikrát v druhom kole volieb nebude možné, tu je dôvod
Zdielať na

Hlasovať trikrát v druhom kole volieb nebude možné, tu je dôvod

BRATISLAVA / Kauza kontroverzného aktivistu z prvého kola prezidentských volieb má dohru. V stredu zasadla ústredná volebná komisia, ktorá aj pre túto kauzu detailne prešetrovala zoznamy voličov. Prijala taktiež opatrenia, ktoré upravujú pravidlá pri voľbách zahraničných Slovákov. Budú si ich vraj telefonicky overovať.

Zatiaľ sa nič nepotvrdilo

Prvé kolo prezidentských volieb poznačili informácie o tom, že jeden občan môže zahlasovať hneď niekoľkokrát. Na tento fakt poukázal istý aktivista, ktorý mal údajne odvoliť dvakrát. Prípadom sa už zaoberá polícia, ktorá v tejto veci začala dve trestné stíhania.

Riaditeľka odboru volieb v stredu dostala na stôl čiastočný zoznam voličov, ktorí volili v provom kole prezidentských volieb na cestovný pas. Zatiaľ sa viacnásobné hlasovanie nezistilo. Zoznamy voličov z dôležitých okrskov ešte ale nie sú kompletné. "Najväčší rozsah voličov je v niektorých okrskoch Bratislavy," informovala riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Slovenskej republiky Eva Chmelová.

Prijali opatrenia

Výsledky by mali byť známe už v najbližších dňoch. Ak sa aj v bratislavských zoznamoch nájdu občania, ktorí v nich budú zapísaní viackrát, výsledky volieb by nemali byť spochybnené. Komisia napriek tomu prijala opatrenia, ktoré začnú platiť už v druhom kole prezidentských volieb v sobotu 29. marca. "Bude sa overovať skutočnosť, či volič má, alebo nemá trvalý pobyt na území SR," dodala Chmelová.

V prípade ak Slovák žijúci v zahraničí nemá trvalý pobyt na Slovensku, tak môže voliť prezidenta vo všetkých okrskoch. Naopak, ak má trvalý pobyt na Slovensku, tak už nebude môcť voliť vo všetkých okrskoch, ale iba v mieste svojho trvalého bydliska. To, do ktorej skupiny patríte je lepšie si overiť ešte pred voľbami, v každom prípade to bude zisťovať aj jeden z členov komisie, ktorý zavolá na register obyvateľov.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy