Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Kežmarku je vyhlásená mimoriadna situácia
Zdielať na

V Kežmarku je vyhlásená mimoriadna situácia

Zdroj: ISIFA

KEŽMAROK / V Kežmarku vyhlásil primátor Igor Šajtlava o 14:00 mimoriadnu situáciu. Dôvodom je neznáma látka presakujúca do rieky Poprad z areálu bývalých kasární.

Môže ísť o vykurovacie oleje

"Únik bol spozorovaný dnes dopoludnia, na mieste zasahovali hasiči, ktorí zabezpečili miesto pred ďalším únikom neznámej látky do rieky Poprad,“ povedal primátor Šajtlava. Podľa predbežných informácií by mohlo ísť o vykurovacie oleje, keďže látka unikla v mieste, kde sa kedysi nachádzala kotolňa.

"Podľa jedného bývalého vojaka, pamätníka, boli v tomto mieste v minulosti dve asi 3 000 litrové nádrže na vykurovací olej, ktoré však už dávnejšie odstránili. Zrejme už v minulosti bola kontaminovaná pôda a postupne presakovali oleje do pôdy,“ dodal Šajtlava.

Kontaminovaná pôda

Podľa predbežnej obhliadky pôjde o značné množstvo kontaminovanej pôdy. Olej sa zrejme môže nachádzať aj v starých potrubiach. Miesto úniku neznámej látky je momentálne pod dozorom, v prípade potreby zasiahnu hasiči. S likvidáciou kontaminovanej pôdy chce mesto ako vlastník areálu kasární začať v pondelok. "Zrejme to bude finančne veľmi náročné,“ vyjadril obavu primátor. Presnú sumu, ktorú bude mesto potrebovať na likvidáciu kontaminovanej pôdy, primátor nedokázal odhadnúť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy