Polojasno
21°
Bratislava
Dom pre seniorov v Kežmarku: Moč, smrad aj chýbajúce peniaze
Zdielať na

Dom pre seniorov v Kežmarku: Moč, smrad aj chýbajúce peniaze

KEŽMAROK / Veľké napätie zavládlo medzi opatrovateľkami a vedením zariadenia pre seniorov v Kežmarku, v ktorom je umiestnených vyše 100 klientov. Vedeniu mesta predložili zoznam nedostatkov, ktoré podľa nich nepriaznivo ovplyvňujú prácu a život v zariadení.

Moč a chýbajúce peniaze

Nespokojné opatrovateľky zo Zariadenia pre seniorov v Kežmarku. K nim sa pridali aj niektorí príbuzní klientov. Spísali dokopy 29 bodov, v ktorých poukazujú na vážne nedostatky v zariadení. Napríklad dodržiavať hygienu vraj pomáhajú aj príbuzný. "Moč bol cítiť široko ďaleko. Umývali sme to týždeň," hovorí príbuzná klienta umiestnenom v zariadení Veronika Havírová.

Niektoré z 29-tich obvinení sú veľmi vážne. Ide o manipuláciu s peniazmi z vkladných knižiek klientov. "Treba doriešiť kde sú peniaze klientov, ktorí nikoho nemajú," myslí si poslankyňa mestského zastupiteľstva v Kežmarku Eleonóra Levická.

Jedna opatrovateľka na 30 dôchodcov

"Ako opatrovníčka som samozrejme disponovala peniazmi klientov. Ale s tým, že sme museli súdu preukazovať manipuláciu s vkladnou knižkou," vysvetľuje riaditeľka zariadenia pre seniorov Elena Hricová. Riaditeľka s obvineniami zásadne nesúhlasí ale priznáva, že niektoré sťažností sú opodstatnené.

Napríklad fakt, že jedna opatrovateľka má zvládnuť až 30 ležiacich klientov a zároveň aj upratovať izby. "Nemáme čas pretože sme tlačení robiť aj iné veci," hovorí opatrovateľka v zariadení Amália Bretzová.

Kontrola z ministerstva

Opatrovateľky zarazilo aj zistenie, že suma na výplatnej páske sa nezhodovala s výpisom z dôchodkového sporenia a to za obdobie vyše jedného roka. Podľa riaditeľky Hricovej išlo o technickú chybu, ktorú už odstránili a opatrovateľky o svoje peniaze neprišli. Tŕňom v oku je aj bufet pri vstupe v ktorom chýba registračná pokladňa. "Tento problém budeme riešiť ešte tento mesiac," dodala riaditeľka zariadenia pre seniorov.

"Určité nedostatky sa vyskytli. Neboli to však nedostatky, pre ktoré by sa dala pani riaditeľka odvolať," vyjadril sa k prípadu primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Kežmarské zariadenie pre seniorov čaká ešte kontrola z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Na základe jej výsledkov kežmarský primátor prijme ďalšie opatrenia. "V záujme mesta je určite vyriešiť a ukľudniť situáciu, ktorá sa v zariadení pre seniorov vytvorila," dodal primátor Šajtlava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy