Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na rieke Poprad uhynuli ryby. Rybári odhadujú na tisíce
Zdielať na

Na rieke Poprad uhynuli ryby. Rybári odhadujú na tisíce

VEĽKÁ LOMNICA / Na rieke Poprad uhynulo niekoľko tisíc najmä lipňov a pstruhov. Čo ich zabilo, zatiaľ nie je známe. Rybári plačú aj zúria. Predpokladá sa, že za úhynom rýb je človek a nie klimatické zmeny. Prípadom sa už zaoberá polícia aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Rybári sú zhrození

"Nie je nič horšie, ako keď vidíte uhynuté ryby. nakoľko sa o to staráme, zarybňujeme," hovorí predseda MO SRZ Kežmarok Ján Polák. "Stačí jedna chvíľka, možno nepozornosť v podniku, možno úmysel alebo niekto sa chce niečoho zbaviť," myslí si hospodár MO SRZ Poprad Karol Dach. 

Rybári sú zhrození. Poprad aj Kežmarok medzi najlepšie zarybnené revíry Lipňami. "Čo sa nám dochová, čo nám dorastie tak nám to niekto šmahom ruky vytrávi," hovorí Dach. Na inkriminované miesto prišli správcovia vodného toku aj inšpektor Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).

Všetci sa zhodli na tom, že na vine nie je ani počasie, ani príroda. "Podozrenie sú, je ich viacero. Sú to niektoré firmy, ktoré boli na začiatku toho úhynu. Začíname od lokality Poprad - Matejovce," hovorí inšpektor SIŽP Vladimír Vargovič.

Revitalizácia bude trvať 5 rokov

Zasiahnutý je 8 až 10-kilometrový úsek rieky Poprad. Vytvorená pracovná skupina preverovala aj jej prítoky. Masívnemu úhynu rýb sa venujú už aj kežmarskí policajti. K úniku neznámej látky malo dôjsť ešte v stredu večer alebo v noci."Zabezpečili sme odber vzoriek. Vzorky budú odnesené na laboratórnu analýzu," dodal Vargovič. 

Uhynutých rýb je podľa rybárov v rieke Poprad niekoľko tisíc a škody budú mimoriadne vysoké. "Kým sa to dostane do pôvodného stavu, tak to potrvá minimálne tých 5 rokov," uviedol Ján Polák.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy