Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nebankovky oberajú ľudí. Pozor, odkiaľ si požičiavate!
Zdielať na

Nebankovky oberajú ľudí. Pozor, odkiaľ si požičiavate!

BRATISLAVA / Za požičaných 600 eur zaplatila vyše tisíc sto. Reč je o dôchodkyni z Bratislavy, ktorá ako jedna z mnohých klientov nebankoviek splatila požičané peniaze s nehoráznym úrokom. Zatiaľ týmto inštitúciám nikto neklepol po prstoch. No kladivo sa pripravuje.

Dobre si to premyslite

Ak potrebujete súrne peniaze, dvakrát si zvážte odkiaľ si ich požičiate. Môže vás to prísť riadne draho. Svoje by o tom vedeli povedať klienti niektorých nebankových inštitúcií. Zatiaľ čo komerčným bankám pozerá na prsty Národná banka, nebankovky si robia doslova čo chcú.

Nebankové spoločnosti ľuďom spravidla bez ručiteľa a na počkanie požičiavajú peniaze. Rozhodne však nie zadarmo. Často to ale končí nehoráznym preplatením aj minimálnej pôžičky. "Okrem vysokých úrokov sú tam aj skryté iné poplatky,rôzne pokuty." informovala štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Neuveriteľne preplatili

Klienti môžu byť po pôžičke nemilo prekvapení. "Na účet mi poslali asi 700 eur, ale potom mi prišlo, že mám zaplatiť pomaly cez 3- tisíc eur," vyjadrila sa jedna z klientiek. " Osobnú skúsenosť s tým má aj pani Júlia. Keď raz nevedela zaplatiť nájomné v byte kde býva, požičala si od takejto nebankovky 600 eur. Nakoniec ale riadne preplatila. "516 eur za päť mesiacov som z tých 600 dala,"posťažovala sa pani Júlia.

"To naozaj nie sú prípady, kedy si ľudia berú úver na kúpu tretieho, alebo štvrtého televízora," povedala Jankovská. Kúpa liekov, dreva na zimu, či dokonca pohreb príbuzného sú dôvodmi, prečo si ľudia od nebankoviek požičiavali peniaze. Bez toho aby si overili, či to je, alebo nie je schopný ich klient splatiť.

Vysoké pokuty

"Veriteľ neskúmal ich bonitu a poskytol im viac úverov," objasnila hovorkyňa slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová. Neraz tak ľudia pre tieto pôžičky skončili takmer na ulici. Na ministerstve spravodlivosti v súčasnosti evidujú takmer 3 milióny exekučných konaní, z ktorých mnoho súvisí práve s nebankovými spoločnosťami.

Rovnako o veľkom náraste sťažností hovorí aj Slovenská obchodná inšpekcia, ktorá od roku 2011 dala nebankovkám pokuty dovedna za takmer pol milióna eur. "Najvyššiu pokutu uložila SOI v roku 2012 nebankovému subjektu, v hodnote 40 tisíc eur," informovala Krkošová.

Klepnú im po prstoch

Zjavne to však nepomohlo. Na ministerstve spravodlivosti teraz chystajú zmeny zákonov, ktoré by sa mali postaviť na stranu spotrebiteľa. Okrem úžery by po novom mohol byť zavedený takzvaný úrokový strop. Čo však nebankovkám príliš nevonia.

"Niektoré sú dobré, ale niektoré môžu spôsobiť aj odchod renomovaných spoločností z trhu. Preto by sa niektorí klienti mohli začať obracať na firmy, ktoré sú v šedej alebo čiernej zóne ekonomiky," vyjadril sa Ivan Kahanec z Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov. "Môj odkaz je, že takéto chceme zlikvidovať," dodala Jankovská. 

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy