Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Železná horúčka na Spiši, osadníci rozryli pole
Zdielať na

Železná horúčka na Spiši, osadníci rozryli pole

HRABUŠICE / Koncom 19. storočia vypukla zlatá horúčka na Aljaššskom Clondikeu. Mnoho zlatokopov tam zbohatlo na nájdenom zlate. Teraz sa deje niečo podobné na Spiši. Akurát, že ide o železnú horúčku...

Novodobí archeológovia

"Archeológovia", ako ich Hrabušičania nazývajú, objavili starú skládku, z ktorej vykopávajú železo a snažia sa zarobiť. Železná horúčka, ktorá na Spiši vypukla je pohromou pre tunajší región. 

Ešte prednedávnom to bola normálna lúka, teraz ju hľadači železa takto rozryli. Nálezisko láka osadníkov zo širokého okolia. Bežne sa tu vystrieda niekoľko partií, ktoré s krompáčmi a lopatami hľadajú šrot, ktorý je pre nich pokladom. "Oni sú vo viacerých skupinkách asi. Podľa toho, aké káričky práve pozháňajú a čo majú so sebou," hovorí obyvateľ Hrabušíc Ladislav Novotný.

Potrebovali dodávku

Niektorí boli takí úspešní, že na železné poklady potrebovali dodávku. "Tak dva razy sme tam boli. Zajtra a dnes sme len po to išli," hovorí hľadač železa z Betlanoviec.

Železná horúčka na Spiši prekvitá už viac ako týždeň. Ako sa o tomto skrytom poklade osadníci dozvedeli, je pre miestnych obyvateľov záhadou. na vykopanie železa im stačia lopaty a čakany. "Viac menej pravidelne tam prekopávajú tú zeminu a hľadajú to železo," hovorí obyvateľ Hrabušíc.

Ochranári vidia problém v skládke

Starostka Hrabušíc zatiaľ zisťuje komu pozemky patria. Až potom môže situáciu riešiť. Podľa ochranárov je problém v samotnej skládke, ktorá je odkrytá a je záťažou pre prírodu. "Je to stará ekologická záťaž, s ktorou sa nejak treba vysporiadať. A je to v bezprostrednej blízkosti vodného toku, vlastne celého aluvia Veľkej Bielej vody," hovorí riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. 

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy