Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kukláči zasahovali v Starej Ľubovni, osadníci bránili úžerníkov
Zdielať na

Kukláči zasahovali v Starej Ľubovni, osadníci bránili úžerníkov

STARÁ ĽUBOVŇA / Niekoľko rokov sa manželský pár z dediny na severovýchode Slovenska živil úžerníctvom. Ľudia v osade ich ale vnímajú ako dobrodincov a zo všetkých síl ich bránia. Dokonca tam organizujú zájazd na súdne pojednávanie, ktoré by malo byť v najbližších dňoch. Myslia si totiž, že bez ich pomoci zomrú od hladu.

120-percentný úrok

Manželský pár sa úžerou živil údajne už  5 rokov. 30-ročnú Máriu zatkli dokonca pri pošte, kde čakala na vrátenie peňazí priamo po vyplatení sociálnych dávok. Jej manžela dolapili v aute, keď si ju zrejme išiel po zinkasovaní vyzdvihnúť. A u nich doma našli poctivo vedené účtovníctvo.

"Sú to listiny a poctivo vedené účtovníctvo o tom koľko požičali, aké úroky inkasovali," hovorí riaditeľ OR PZ Ján Devera. Minimálne 30 a maximálne 120 percent, tak za takýto úrok sa požičiavali peniaze v osade v šariškom Jastrabí. Ľudí dokázali ľahko oklamať a tí im verili.

V osade o úžere nechcú ani len počuť

"Ona nám pomáhala, ona mi dávala jedlo, mlieko, chlieb, tak aká úžera," tvrdí obyvateľka osady. V miestnej osade o slove úžera nechceli ani len počuť. Ľudia sa už pripravujú na súdne pojednávanie, sú odhodlaní brániť svojich dobrodincov a  policajtom odkazujú, že im dajú jasne najavo,že toto robiť nemali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy