Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Urbárníci volajú o pomoc, svoj majetok si nevedia uchrániť
Zdielať na

Urbárníci volajú o pomoc, svoj majetok si nevedia uchrániť

VYSOKÉ TATRY / Urbárnici pod Tatrami sa momentálne naplno venujú zlodejom. Tí denne vyrážajú zo sekerami v ruke do okolitých lesov a stínajú aj zdravé niekoľkoročné stromy. Majitelia sú už bezmocní.

Urbárníci sú zúfalí

"Bohužiaľ každý rok sa škody zväčšujú," hovorí predseda urbáru Výborná Ján Slivinský. Každý deň do lesa mieri 200 osadníkov. Neberú len konáre ale nasekávajú aj stromy alebo strom jednoducho vyrúbu. Škody sú niekoľkotisícové. "Lesa ubúda, problémov pribúda. My to hodnotíme ako také nesystémové riešenie," hovorí Slivinský.

Belanskí a kežmarskí policajti sú v lesoch nad obcou Výborná denne. Vždy chytia niekoľkých zlodejov a reakcie sú rôzne. "Však my zoberieme ten odpad, čo oni zrežú," hovorí jeden z osadníkov.

Majetok nedokážu ochrániť

Počet policajtov a techniky na zlodejov nestačí a ani urbárníci si svoj majetok nedokážu ustrážiť. Situácia je vážna, majú rôzne návrhy riešenia no zatiaľ o ne nikto nemá záujem. "Sledovať, či si pripravujú drevo na zimu alebo nie," tvrdí Slivinský. 

Tresty sú nízke, dokumentovanie náročné a lesníci nechcú za každú cenu plniť väznice. Ani vyčíslenie škôd nie je podľa urbárnikov v poriadku. "Berieme škodu iba za sortiment, ale tá škoda nezdôrazňuje skutočné hodnoty, skutočné škody, ktoré vznikajú v lese," hovorí Slivinský.

Niektorí osadníci si začali už drevo kupovať alebo zbierajú len haluzinu. Tých poctivých je však málo. Vďaka zlodejom lesy pod Tatrami drasticky miznú. Urbárníci tak volajú o pomoc a zúfalo sa pýtajú. "Kedy to skončí," hovorí Slivinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy