Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rómom sa v Lozorne žije dobre. Pracujú a kupujú si pozemky
Zdielať na

Rómom sa v Lozorne žije dobre. Pracujú a kupujú si pozemky

LOZORNO / Starosta istej obce na Záhorí našiel so svojimi spoluobčanmi naozaj rozumnú reč. Najlepšie sa mu však komunikuje so ženami. Mnohé presvedčil o tom, že zákony treba dodržiavať. Občania si preto začali legalizovať čierne stavby. Pochopili, že takéto domy by im mohli zbúrať.

Na úrady chodia ženy

V Lozorne nemajú s Rómami takmer žiadne problémy.  Starosta povedal, že sa mu podarilo im dohovoriť, že zákony platia nielen pre "gádžov." "Pochopili, že jediná cesta je cesta v duchu zákonnosti, v duchu dodržiavania zákonov," vraví starosta Lozorna Ing. Ľubomír Húbek.

Zaujímavosťou je, že ak treba niečo vybavovať na úrade, ženy preberajú iniciatívu. "S občiankami rómskeho pôvodu sa lepšie komunikuje," priznáva aj starosta obce.

V obci majú z 50 domov asi 80 percent čiernych stavieb. Postupne si ich Rómovia legalizujú. "Za minulý rok to bolo päť stavieb, ktoré dodatočne zlegalizovali," priznáva starosta.

 Ak je čierna stavba na obecnom pozemku, obec s legalizáciou súhlasí. "Problém nastane, ak sa jedná o pozemok urbárskeho spoločenstva. Tam je to komplikovanejšie, tam sa musí vyjadrovať viac ľudí," vysvetlil starosta.

Urbarníci sú nespokojní

Urbárnikom sa nepáči, že obecný úrad Rómom predáva pozemky pod zastavanou plochou za 3,30 euro za meter štvorcový a nádvorie za 10 eur za meter štvorcový.

V Lozorne sa ľuďom zlé nežije. Ako sme sa dozvedeli - tí čo chcú, si robotu nájdu. Na  smetisku sa povaľujú  párky aj pečivo. "Ja robím na stavbe," priznal obyvateľ Lozorna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy