Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na severovýchode Slovenska opäť vypukla žltačka!
Zdielať na

Na severovýchode Slovenska opäť vypukla žltačka!

LOMNIČKA / Keď sa pozriete na to, ako to na niektorých miestach vyzerá, iste si poviete, že inak to ani dopadnúť nemohlo. Ďalšia vlna infekcie bola len otázkou času.

Osada je plná odpadkov

Lomnička je celá zasypaná odpadkami a hygienici iba zalamujú rukami. Niektorí rodičia ani netušili, že ich dieťa je nakazené žltačkou. Išli k lekárovi na iné vyšetrenie a až v ambulancii sa zistilo, že niečo nie je v poriadku.

Po iné roky v tomto období zakrýval neporiadok sneh. No predstavte si, že niekto z potoka zasypaného odpadkami berie vodu na varenie. Častokrát sa v ňom hrajú malé deti. Epidémiu hygienici zaznamenali ešte v jednej osade a to v okrajovej časti Starej Ľubovne.

Problémové sú aj iné osady

Na Slovensku máme pritom viac ako 600 osád, kde ľudia žijú naozaj v zlých podmienkach. To sa častokrát odráža na ich zdravotnom stave. Lekári tam preto musia bojovať s viacerými chorobami. "S infekčnými ochoreniami, žltačkou, s ektoparazitmi. Či už sú to vši alebo mrle. Niekoľkokrát do roka máme prípad pľúcnej tuberkulózy," uviedol Peter Marko, praktický lekár z Kežmarku.

Povedomie obyvateľov osád o ich vlastnom zdraví je však tak malé, že často nevedia riešiť ani pomerne banálne ochorenie ako chrípka či zvýšená teplota. Nie preto, že by nechceli, ale jednoducho nevedia, ako na to. "Dieťa malo teploty, a matka mu kúpila pomarančový džús, lebo sú v tom vitamíny a ona si myslela, že keď mu dá džúsik, tak to pomôže," uvádza zdravotná asistentka Iveta Lacková.

Práve s takýmito problémami Rómom už roky pomáha zhruba 40 zdravotných asistentov z mimovládnej organizácie, ktorí  zažili naozaj všeličo. "Predstavte si pána po sedemdesiatke, ktorý má epileptický záchvat a ten si myslí, že to je normálne," dodáva Lacková. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy