Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obyvateľom Luníku IX. cisterna s vodou nestačí. Chcú viac
Zdielať na

Obyvateľom Luníku IX. cisterna s vodou nestačí. Chcú viac

Asi najznámejšie košické sídlisko je už niekoľko dní bez vody. Takmer 6 tisíc ľudí je teraz odkázaných na cisternu, ktorá dováža vodu pre obyvateľov raz denne. Situácia sa nezaobišla bez emócií.

 Je pol 8 ráno  a na Luník práve dorazila cisterna, ktorá je momentálne jediným zdrojom vody. Obyvatelia naberajú do čoho sa len dá, do fliaš, lavórov, vedier a dokonca aj do detských vaničiek.

Mizla voda, zavreli kohútiky

Voda z kohútikov na Luníku netečie už od 1. augusta. Mesto sa tak rozhodlo pre podozrenie z veľkých únikov. Dlžoba obyvateľov za studenú vodu navyše dosiahla ku koncu júna takmer 2,3 milióna eur. "Sme mali podozrenie na veľké úniky pitnej vody," uviedla hovorkyňa Košíc Martina Viktorínová.

Vody je vraj málo

Obyvatelia sídliska sú teda už niekoľko dní odkázaní na vodu z cisterny, ktorá je k dispozícii raz denne. Pri kohútikoch sa každé ráno tlačia stovky ľudí a snažia si nabrať čo najviac. No ako sami tvrdia, v týchto extrémnych horúčavách im to ani zďaleka nestačí. Mesto sa však podľa hovorkyne ustúpiť nechystá. "V rámci tých platieb, ako oni platia, tak taká voda im bude dodávaná," avizovala.

Nespokojnosť a vyhrážky

"Ten, kto to rozhodol, musí si byť vedomý toho, že rozhodol špatne a musí byť volaný k zodpovednosti," povedal predseda Rómskeho parlamentu Ladislav Fizík.

Miestni obyvatelia otvorene hovoria o tom, že keď im voda z kohútikov nepotečie, pustia sa do potrubia. To pravdepodobne skončí v zberni druhotných surovín. "Rúry budú okamžite odrezané a bytový podnik bude mať problémy," skonštatoval bývalý starosta Luníka IX Jozef Šaga.

Voda v kohútikoch tak rýchlo nebude

Obyvatelia žiadajú, aby cisterna zásobovala ľudí minimálne dvakrát denne. Boja sa totiž, že sa po sídlisku bude šíriť žltačka. Odstávka vody potrvá dovtedy, kým pracovníci bytového podniku nezistia možný rozsah škôd a následne nezabezpečia finančné krytie na ich opravu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy