Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajti by mali byť pri zásahoch vybavení kamerami
Zdielať na

Policajti by mali byť pri zásahoch vybavení kamerami

BRATISLAVA / Nie je bežné, aby parlament riešil konkrétne policajné zásahy. Naša národná rada však robila práve to - dôvodom bol zásah v Moldave nad Bodvou. V budúcnosti by podobné nejasnosti nemuseli vznikať - podľa nového poslaneckého návrhu by totiž mal mať každý zasahujúci policajt povinne na sebe aj kameru.

Po novom by boli kamery povinné

Prišli sme do parlamentu no nehrali sme sa na skrytú kameru. Aj pána poslanca Petra Polláka sme informovali o tom, že ho nahrávame nielen s našou tradičnou veľkou, no ale aj s malou kamerou.

"Ja teda hovorím o tom, aby pri zásahoch špeciálnych jednotiek bol vyhotovený dôkazový materiál, či postupovali primerane a adekvátne," hovorí poslanec Peter Pollák.

S niečím podobným už majú skúsenosti napríklad mestskí policajti v Prievidzi. Súčasné zákony hovoria iba o možnosti vyhotovenia záznamu z policajnej akcie. Po novom by to už bola povinnosť.

"Riešime to, chceme to mať pokope, snažíme sa nájsť také riešenie, ktoré je najideálnejšie a najefektívnejšie a to už dávame do zákona. Chuť to riešiť máme, ale také jednoduché to zase nie je," potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

Ide o technické detaily - nie je jedno, aká kamera sa používa. "Ponuka je celkom široká a variabilná. Cenové rozpätie je od 50 do 350 eur. Záleží na kvalite kamier," potvrdil predajca v e-shope s kamerami Mário Bruchánik. 

Niektoré veci treba ešte doriešiť

Niektoré skryté kamery sú na prvý pohľad naozaj drobné, malé ako gombík na košeli, no to nie je celý obraz. K mnohým ešte patrí bohatá kabeláž a príslušenstvo, ktoré tiež treba mať niekde na sebe.

A to nie je všetko. "Len sa riešia problémy - kvalita záznamu, ukladanie, osvetlenie," doplnil Kaliňák. Nesmieme zabúdať na prídavnú batériu, bez ktorej je dlhšie nahrávanie nemožné. Zabudované batérie totiž často vydržia len pomerne krátku dobu.

Polícia okrem nákladov na nákup kamier musí rátať aj s ďalším časom i peniazmi na spracovanie údajov. Bude to ale vraj stáť za to. "Týmto opatrením, ktoré navrhujeme, jednak ochránime policajtov, i ľudí, voči ktorým bude zásah vedený," uzvrel Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy