Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Alkohol za volant nepatrí! Opití vodiči stále pribúdajú
Zdielať na

Alkohol za volant nepatrí! Opití vodiči stále pribúdajú

BRATISLAVA / Alkohol za volant nepatrí! Niektorí vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú a potom často nasleduje tá istá výhovorka. Policajtov sa snažia presvedčiť, že si alkohol dali v strese, tesne po nehode.

Alkohol za volant nepatrí

Slovenskom a Maďarskom obleteli zábery a informácie o tom, že Eva, dcéra košického podnikateľa údajne pod vplyvom alkoholu spôsobila nehodu na Maďarskej diaľnici. Pri nehode zahynuli 4 ľudia. Tvrdí, že vodku vypila v strese, tesne po nehode. VIAC TU.

Na okresnom súde v Prešove pokračoval prípad muža, ktorý skončil v policajnej cele potom, ako nafúkal takmer 5 promile. Muž však tvrdí, že ho zadržali neprávom. Alkohol vraj vypil až tesne pred dychovou skúškou.
Potvrdzuje to aj záznam z bezpečnostnej kamery. REPORTÁŽ TU.

Opitých vodičov je stále viac

Nie je to jediný prípad. Vodičov, ktorí takto riskujú a zavádzajú je žiaľ stále dosť. Pritom každý jeden by si mal pamätať, základné pravidlá vodiča, ktoré sa učil v autoškole. "Tam je samozrejme žiakom vysvetľované, že v prípade takýchto situácii, keď sú aktívnymi účastníkmi dopravnej nehody, je ich základná povinnosť, zákaz požitia alkoholických nápojov až do dokončeného vyšetrovanie tejto dopravnej nehody," hovorí inštruktor v autoškole Zdeněk Vašina.

Ak má niektorý z vodičov pocit, že tieto pravidlá sa učil už veľmi dávno a nepamätá si, je povinný si ich zopakovať. Môže sa dať v autoškole preskúšať. Na podobné výmysly majú odborníci jasný názor. "Také tie výhovorky, že bol som v strede, napil som sa alkoholu, neprichádzajú do úvahy a zákon to neakceptuje," varuje Vašina.

Nástup súdneho znalca

Ak si bude vodič stáť za svojím tvrdením, k slovu prichádza súdny znalec, ktorý na základe rôznych dôkazov dopracuje k záveru. "Potrebuje mať informácie, jednak o danom konkrétnom človeku, ktorý tvrdí, že pil pred alebo po jazde a potom treba mať informácie o množstve a druhu alkoholickom nápoji, ktorý bol vypitý," hovorí súdny znalec Peter Kováč.

Na základe týchto údajov a časovom priebehu pitia vedia určiť, či vodič pil pred nehodou alebo až po. Dokazovanie nie je jednoduché, ale vo väčšine prípadov sa dá presne určiť. "Keď človek pije alkohol, tak to ovplyvnenie alkoholom a aj priebeh hladiny alkoholu v krvi, má určitý typický priebeh. Sú známe poznatky, za koľko sa alkohol po vypití úplne vstrebe, sú známe poznatky, ako rýchlo sa alkohol odbúrava a na základe týchto informácii sa dá pomerne presne povedať, či je to reálne alebo nie," uvádza súdny znalec.

Najspoľahlivejší je odber krvi

V takýchto prípadoch je najspoľahlivejšie vykonať odber krvi na stanovenie hladiny alkoholu. Pretože to, čo je reálne v krvi človeka, tak to ho ovplyvňuje. "Pokiaľ sa vykoná povedzme odber krvi alebo meranie toho alkoholu s časovým odstupom, tak sa dá vyjadriť aj k tomu, že či ten človek ešte je štádiu, keď alkohol do krvi preniká - tá hladina alkoholu sa zvyšuje alebo už sa znižuje," tvrdí súdny znalec Peter Kováč.

Ak by chcel niekto obalamutiť vyšetrovateľov a tvrdil by, že pil alkohol až tesne po nehode, s najväčšou pravdepodobnosťou mu dokážu, že klame. A potom bude musieť zaplatiť pokutu do 1 300 € a vodičák mu môžu zobrať až na 5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy