Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vianoce môžu byť aj smutné, ale dajú sa zvládnuť
Zdielať na

Vianoce môžu byť aj smutné, ale dajú sa zvládnuť

BRATISLAVA / Nakupujeme darčeky, vyberáme a zdobíme stromčeky, vzduchom sa šíri vôňa vianočného punču a koledy. Sú tu Vianoce - najkrajšie sviatky v roku. Sú medzi nami však aj takí, pre ktorých je toto obdobie plné smútku a úzkosti.

Nebuďte depresívni, usmievajte sa

Príjemná vianočná atmosféra nie je pre každého predzvesťou pohodových dní v kruhu najbližších. "Veľakrát sa stane, že nie všetkých, ktorých máme radi, môžeme mať počas Vianoc pri sebe, ale nie je to dôvod na depresiu," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Úzkostné stavy počas vianočných sviatkov má každoročne mnoho ľudí. Dôvodom je pocit osamelosti, ktorý umocňuje aj ticho a prázdno, ktoré zavládne, keď si všetci zasadnú za štedrovečerný stôl so svojimi blízkymi.

Nemusíte byť sami

Ak sa chystáte Vianoce opäť preplakať sami doma, máme pre vás riešenie. Keď sa stretnú všetci osamelí, môže to byť celkom príjemná spoločnosť. "Už tradične organizujeme posedenie pre osamelých bratislavských seniorov. Najlepším liekom je porozprávať sa," hovorí riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

Cez Vianoce si intenzívnejšie uvedomujeme prítomnosť ľudí, na ktorých nám záleží, alebo naopak spomíname na blízkych, ktorí tu už nie sú. Emócie sú jednoducho silnejšie a mnohých ovládnu pochmúrne myšlienky. Vtedy je dobré nebyť sám.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy