Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na výrub stromov na Kolibe nebolo povolenie, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Na výrub stromov na Kolibe nebolo povolenie, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA / Výrub lesa na Kolibe v Bratislave bol zrejme nelegálny a vyňatie pozemkov z lesného fondu kryté nezákonnými a sfalšovanými dokumentmi, tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Rozhodnutie bolo nezákonné

"Došlo k nelegálnemu výrubu stromov, teda neexistovalo k tomu žiadne povolenie,“ povedal na tlačovej besede. V prípade vyňatia pozemkov z lesného fondu existujú tri rozhodnutia. "Prvé rozhodnutie možno kvalifikovať ako nezákonné, pretože bolo vydané neoprávnenými osobami,“ uviedol minister Kaliňák, zvyšné dve rozhodnutia sú podľa neho falošné.

"Je nesúlad medzi rozhodnutiami, ktoré vydal lesný odbor a tými, ktoré držali v rukách tí, ktorí urobili výrub,“ dodal Kaliňák.  Podľa ministra Kaliňáka ide o zložitú kauzu. "Vyzerá to na organizovaný postup,“ zhodnotil s tým, že zatiaľ nevedia, kto je vinníkom.

Vyrúbali 300 až 400 stromov

Rieši to polícia a prokuratúra. Podľa vyjadrenia Kaliňáka začali skúmať aj staršie prípady, ktoré sa podobajú na túto kauzu. Minister životného prostredia Peter Žiga tvrdí, že na výrub stromov bolo treba súhlas mestskej časti. "Podľa výpisu z listu vlastníctva v čase výrubu bola predmetná parcela vedená ako ostatná plocha, preto bolo treba na výrub drevín súhlas mestskej časti Bratislava-Nové Mesto,“ ozrejmil.

Podľa jeho informácií mestská časť takýto súhlas nevydala. Inšpekcia ministerstva životného prostredia začala konanie o porušení zákona o ochrane prírody. Teraz vyčísľujú výšku spoločenskej hodnoty vyrúbaných stromov. Podľa ministra Žigu vyrúbali okolo 300 až 400 stromov, čiže ide o rozsiahly výrub.

Jahnátek: Je to podvod

"Na mieste sú experti z inšpekcie a vyčísľujú to,“ povedal. Podľa predbežných odhadov pôjde asi o 150-tisíc eur. Ministerstvo pôdohospodárstva obnovilo v tejto kauze správne konanie, ktorého cieľom je dosiahnuť rozhodnutie o zrušení prevodu troch pozemkov a ich prinavrátenie na lesné pozemky.

"Na konci bude musieť investor znovu vysadiť stromy do pôvodnej podoby,“ uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý celý prípad označil za podvod.

Pozemky zamenil štátny podnik

Pozemky na Kolibe vo výmere 3,79 hektára zamenil štátny podnik Lesy SR zmluvou podpísanou 24. júna 2010 bývalým generálnym riaditeľom Alojzom Riškom za pozemky v katastrálnom území Handlová o výmere 4,34 hektára. "Zámena, ktorú inicioval nadobúdateľ pozemkov v Bratislave Róbert Šteffek, bola pre štát zisková. Rozdiel v cene odovzdaných a nadobudnutých pozemkov bol 3 116 eur v prospech Slovenskej republiky," povedal hovorca štátneho podniku Lesy SR Vlastimil Rezek.

Ako tiež uviedol, v čase zámeny nepredpokladali zmeny určenia zamieňaných pozemkov a nepočítalo sa s predčasným výrubom lesa. Podľa starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého je výrub lesa na bratislavskej Kolibe protiprávny a nebolo k nemu vydané žiadne povolenie.

Nové Mesto rozhodnutie nevydalo

Ako uviedol v pondelok hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, pracovníci miestneho úradu boli na mieste výrubu a vyzvali pilčíkov okamžite zastaviť výrub. "S pilčíkmi boli na mieste právnici zastupujúci vlastníkov pozemku, ktorí argumentovali rozhodnutím Obvodného lesného úradu o odlesnení pozemku. Novomestský miestny úrad však toto rozhodnutie jednoznačne nepovažuje za dostatočné na výrub," uviedol Tettinger a dodal, že pri vyňatí pôdy z lesného fondu je potrebné kladné rozhodnutie obce. Podľa Kusého Nové Mesto žiadne takéto rozhodnutie nevydalo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy