Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Definitívny príchod zimy sprevádza sneh a silný vietor
Zdielať na

Definitívny príchod zimy sprevádza sneh a silný vietor

BRATISLAVA / Avizované ochladenia, ba priam až vpád studeného, pôvodom arktického vzduchu, je tu. Už v nedeľu večer sa dážď na severozápade krajiny menil na zrážky zmiešané. V noci už prechádzali do sneženia.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Dážď len na západe

Na mnohých miestach Slovenska bude snežiť počas celého dňa aj v pondelok. Miestami, najmä na severe,  to bude aj sneženie výdatné a vytvorí sa aj trvalá snehové pokrývka. Takto môže vyzerať Katarína napríklad na Orave, Kysuciach, či Liptove a Spiši.

Pondelok bude spočiatku s veľkou oblačnosťou. "V priebehu dňa bude obloha prechádzať do premenlivej oblačnosti a sneh, či snehové prehánky sa budú objavovať od výšky 300-400 m. To znamená, že na juhu západného, stredného a východného Slovenska bude pršať," hovorí meteorologička najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

V utorok celodenný mráz

Utorková maximálna teplota sa bude pohybovať v intervale od -2 do 3 °C. Na juhu stredného Slovenska, ktorý je chránený pred studeným vetrom od severu, bude najteplejšie, až do 5 °C. Pri silnom vetre však na pocit bude chladnejšie.

Problémy bude spôsobovať aj vietor, viať bude od severozápadu až severu, do 35 km/h, ale v nárazoch až okolo 65 km/h. Na horách silný, až búrlivý vietor, prechodne až víchrica. Pri silnom vetre a snežení sa budú najmä v severných okresoch Slovenska vytvárať snehové jazyky .

Ráno v utorok a stredu bude mrazivé, od -2 do -7 °C, na severe, v dolinách a kotlinách od -7 do -13 °C. Cez deň bude zväčša od -1 do 4 °C. so snežením musím počítať ešte v utorok, ale v stredu už bude prevažovať jasnejšia obloha. Veterné počasie bude ešte aj v utorok a tu je ešte šanca na tvorbu snehových jazykov.

Od stredy trochu telejšie

V druhej polovici týždňa očakávame prúdenie teplého a vlhkého vzduchu k nám, ešte v noci bude síce mráz, ale cez deň sa vzduch prehreje na 1 až 8 °C.

"Zdá sa, že zima posiela svoj prvý pozdrav a že to so snežením a mrazom myslí vážne. Nezabudnite preto v pondelok na teplejšie oblečenie, ale najmä na opatrnejšiu jazdu za povinnosťami. Ako vieme, prvý sneh vie zaskočiť...a nielen cestárov," uviedla meteorologička  Miriam Jarošová. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy