Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pripravte sa na sneh, silný vietor a mráz -11 °C!
Zdielať na

Pripravte sa na sneh, silný vietor a mráz -11 °C!

BRATISLAVA / Tento týždeň bol poriadne upršaný a sychravý. Lepšie to žiaľ nebude ani najbližšie dni. Prehánky bude sprevádzať aj silný vietor a ochladenie. Začiatkom budúceho týždňa má dokonca snežiť a mrznúť. V kotlinách môže byť -11°C.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Sneh na horách

Záver pracovného týždňa zo sebou prinesie podobné počasie ako vo štvrtok. Na oblohe uvidíme počas takmer celého dňa oblaky, z ktorých občas zaprší. To celé budú sprevádzať teploty v rozmedzí 7 až 12 °C. Vietor bude mať silu okolo 20 km/h.

Ochladí sa

Ešte aj počas víkendu k nám bude prúdiť teplý, ale vlhký vzduch od Stredozemného mora. Tam sa nachádza rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu a po jej okraji sa k nám spomínaný vzduch dostáva. Znamená to, že čakáme počasie bez podstatnej zmeny. "Veľa oblačnosti na oblohe, sem-tam slnečný lúč, sem-tam dážď, či prehánky. Až od výšky viac ako 1 300 m snehové a pomerne teplo. Maximálna teplota aj v piatok aj v sobotu dosiahne 6 až 12 °C," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Situácia sa začne pozvoľna meniť v priebehu nedele, kedy už očakávame v priebehu dňa pokles hranice sneženia na 1 000 metrov a na severe už bude len od 2 do 6 °C.

Studený Pondelok

Pondelok už bude skutočne studeným zimným dňom. Oblačnosť bude premenlivá, na mnohých miestach, aj v nížinách sa objavia snehové prehánky a pri silnom vetre sa budú tvoriť snehové jazyka a záveje. Do rána teplota poklesne na 0 až -5 °C, cez deň od -2 do 2 °C, na juhu stredného Slovenska a na juhovýchode ešte do 5 °c. Vietor od severu v nárazoch okolo 55 km/h.

Utorok a streda

Utorok a aj streda naďalej v studenom vzduchu, so snežením, so snehovými jazykmi a závejmi, silným vetrom a s nízkymi teplotami. Do rána teplota bude klesať na -2 až -7°C, v dolinách a kotlinách od -7 do -11 °C. Cez deň chladno, od -5 do 0 °C.

Pozor na silný vietor, ktorý umocňuje pocit chladu. Napríklad pri teplote 0°C a priemerne rýchlosti vzduchu 30 km/h, čo môže byť v utorok bežná teplota a rýchlosť vetra. "Napríklad pre Komárno, budeme mať pocit, akoby teplomer ukazoval -6 °C. Nepodceňujte preto teplé oblečenie a aj kvalitný pleťový krém, aby ste si hneď na začiatku zimy nepriniesli domov aj nejaké nachladnutie a lišaj," upozorňuje Miriam Jarošová.

Extrémna zima?

Na základe dát získaných od Američanov, nemeckí experti došli k záveru, že extrémne horúčavy tohto leta vystrieda dlhá a krutá zima. Silné mrazy by mali udrieť v strednej Európe už v novembri a ďalšia mrazivá vlna vo februári. Na svedomí to má mať Slnko, ktoré ohrialo svetové oceány. Viac si prečítajte TU.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy