Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počasie na dnes: Hmla ale relatívne teplo
Zdielať na

Počasie na dnes: Hmla ale relatívne teplo

BRATISLAVA / Keď sa pozrieme von oknom, vidíme typické novembrové počasie. Slovensko sa ponorilo do hmly a sychravého počasia. Napriek ochladeniu a dažďu nás však čaká netradične teplé počasie!

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Ešte počas víkendu sa na mnohých miestach krajiny vytvorila skôr jarná idyla ako jesenná pľušť. Mali sme maximálnu teplotu až na hodnote 14 °C, čo sa v novembri nevyskytuje často.

"Začiatok týždňa je už ale o niečom inom. Nížiny sa zabalili do nízkej oblačnosti a slnko sa ukazuje iba na horách, v nížinách je to zriedkavý jav," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Daždivo ale teplo

Už od utorka k nám začne po prednej strane rozsiahlej oblasti nízkeho vzduchu nad vnútrozemím Európy prúdiť teplý a vlhký vzduch. Ten prinesie oblačnú až zamračenú oblohu, slabý zrážky, alebo mrholenie. Bude síce veľa oblačnosti, ale bude aj nezvyčajne teplo.

"Maximálna teplota sa bude pohybovať v intervale 7 až 11 °C, v piatok a v sobotu dokonca až do 13 °C!" Upresňuje Miriam Jarošová a dodáva, že pri takýchto maximálnych teplotách  sa nemožno čudovať, že hranica sneženia bude poriadne vysoká. Až od hranice 1800 m sa dá hovoriť o snehových zrážkach .

Pozor!

Celé územie Slovenska potrápi v utorok 19. novembra hmla. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred ňou výstrahu prvého stupňa, ktorá bude platiť od polnoci do 10:00. Dohľadnosť bude na celom území Slovenska 100 až 300 metrov. Hmlisté počasie ako aj znížená viditeľnosť môžu predstavovať potenciálne nebezpečenstvo, pozor by si mali dávať predovšetkým vodiči.

Sneh sa blíži

Situácia sa môže ale po víkende zmeniť. "Meteorologické modely, ktoré nám na takú dlhú dobu pomáhajú robiť náčrt poveternostnej situácie, naznačujú, že začiatkom budúceho týždňa by sa aj do nížin mohol dostať studený vzduch, ktorý spolu s vlhkosťou môže spôsobiť, že hranica sneženia sa dostane do výšky 500 m," predpovedá Miriam Jarošová. Ako dodáva, príroda si urobí aj tak po svojom. Na tento týždeň je však isté, že pranostika "Novembrové slnko na zem nedovidí", je na 100 % platná.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy