Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stanovačka pred Úradom vlády: Manipulácia sestier?!
Zdielať na

Stanovačka pred Úradom vlády: Manipulácia sestier?!

BRATISLAVA / V slovenskom zdravotníctve sa pomaly nerieši nič iné len platy zdravotníkov. Ani dnes to nebolo iné. Na ministerstve sa okrem sestier zišli aj zástupcovia iných zdravotníckych stavov, aby si vypočuli, čo pre nich rezort chystá. Nový zákon, ktorý by platil pre všetkých, by mal zaručiť zvyšovanie miezd každý rok minimálne o valorizáciu.

Mzdy by sa mali uvádzať v koeficientoch

Po fiasku so zákonom, ktorý mal sestrám zaručiť zvýšenie miezd, ale Ústavný súd ho zmietol zo stola, sa sestry opäť zišli na ministerstve. Tentokrát však neboli sami. Zákon, ktorý im totiž ministerstvo ponúklo, by platil pre všetkých.

Miesto tabuliek by sa mzdy zdravotníkov uvádzali v koeficientoch. Platy by ale hore nešli. "Ide o variant nulový, čiže nešli by platy hore, ani dolu. Upratal by sa systém, na základe ktorého do budúcna môžme hovoriť o ďalšom zvyšovaní platov," hovorí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Máme výhrady aj k tomu, že to bude platiť iba v zdravotníckych zariadeniach v zriadovateľskej pôsobnosti," hovorí predseda SOZZaSS Anton Szalay.

"Musíme si prejsť tento návrh detailne a prediskutovať ho so svojimi členmi," myslí si prezidentka Komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. "Výhoda koeficientu je aj tá, že každý rok sa zvyšuje mzda bez ohľadu na vyjednávanie. Tomu sa hovorí valorizácia," doplnila Čižmáriková.

Zdravotné sestry odchádzali z rokovania nespokojné

Zdravotné sestry odchádzali z rokovania mimoriadne nespokojné. Ministerke dali domácu úlohu. "Ministerstvo nám ponúklo pracovný návrh zákona, v ktorom sa neodrážajú naše požiadavky," hovorí šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. 

Avšak ani v odboroch to nevyzerá celkom ružovo. Podľa kuloárnych informácii sa objavujú pomerne kritické hlasy na adresu šéfky odborov, ktorá krátko po stanovom proteste sestier pred úradom vlády získala kreslo poslankyne vo VÚC. VIAC TU. 

Podľa mailu, ktorí sme dostali a ktorý sme však pre ochranu zdroja nemohli uverejniť, bolo stanovania sestier využite na jej zviditeľnenie sa. Šéfka odborov to však popiera. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy