Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Arcibiskup Bezák prehovoril o svojich hriechoch
Zdielať na

Arcibiskup Bezák prehovoril o svojich hriechoch

BRATISLAVA / Arcibiskup Róbert Bezák začal otvorene hovoriť o všetkom, čo vo svojom živote prežil. Ako človek, kňaz, biskup Trnavskej diecézy a nakoniec ako arcibiskup v nemilosti Vatikánu a katolíckej cirkvi. Hovorí o tom v knihe, ktorú autorka pomenovala Vyznanie. V rozhovore s novinárkou Marie Vrabcovou hovorí otvorene o pozadí cirkevných hodnostárov, ktorí ho sklamali.

Odhalí svoj životný príbeh

Bývalý slovenský arcibiskup Róbert Bezák, ktorý má v týchto dňoch opustiť Slovensko, sa rozhodol prezradiť niektoré okolnosti svojho odvolania z funkcie. Na pultoch sa v týchto dňoch objavujú dve knihy. Jednou z nich je aj kniha Vyznanie novinárky Marie Vrabcovej.

Dielo vznikalo deväť mesiacov a novinárka vyspovedala slovenského duchovného pri rozhovoroch, ktoré trvali celkom 120 hodín. Bývalý arcibiskup v knihe poodhaľuje svoj životný príbeh a popisuje aj ťažké etapy svojho života, medzi ktoré patrilo práve odvolanie z funkcie. "Veľmi otvorene a konkrétne hovorí o tom, aké finančné machinácie a podvody odhalil v arcibiskupskom úrade. Menuje konkrétnych ľudí, hovorí o presných sumách, nie je to žiadne rozprávanie v inotajoch," hovorí Marie Vrabcová.

"Zaujala ma rovnosť kňaza, ktorý sa nezačlenil do štruktúr a stál si za svojou pravdou. Ten kto má pravdu, má právo za ňu bojovať, nie mlčať,“ povedala. Písanie knihy bola podľa nej povinnosť ukázať, že ľudská dôstojnosť je dôležitejšia ako systém. "Bezák sa pustil do boja so systémom. Zatiaľ nevyhral,“ uviedla s tým, že nejde o konečnú prehru.

Zákulisie návštevy z Vatikánu

Táto výpoveď by podľa nej mohla pomôcť aj samotnej cirkvi. Poodhaľuje totiž okrem iného aj zákulisie návštevy z Vatikánu, po ktorej bol Bezák odvolaný. "Hovorí o tom, ako prežíval svoju samotu, izoláciu či ako sa k nemu správali ostatní biskupi, čo mu hovorili, keď ich niekde náhodne stretol, ale aj to, prečo sa nakoniec rozhodol odísť do cudziny," dodala Vrabcová. Bezák na začiatku septembra oznámil, že odchádza do Talianska, kde bude pôsobiť v kláštore.

Odvolanie Bezáka sa stretlo s nevôlou

Róbert Bezák prišiel o vysokú cirkevnú funkciu minulý rok v júli. Cirkev mu údajne vyčítala homosexuálnych kňazov v jeho okolí. Vadilo jej taktiež, že často kritizoval pomery vo vnútri cirkvi a svojho kontroverzného predchodcu v úrade arcibiskupa Jána Sokola. Ten v minulosti čelil kritike za údajnú spoluprácu s ŠtB alebo za niektoré finančné transakcie.

Vatikánu sa taktiež nepáčilo to, že Bezák často nosil civilné oblečenie. Vraj tým znevážil cirkevný odev. Zosadenie obľúbeného duchovného prijali slovenskí veriaci s nevôľou a zorganizovali niekoľko demonštrácií. 

Do Talianska po novom roku

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal začať pôsobiť v Taliansku po novom roku. Nevie, čo bude v Taliansku robiť, pretože súhlas na pôsobenie mu musí dať biskup z Verony. "Možno budem zavretý v izbičke ako mních. Okrem športovania budem čítať knihy,“ povedal s tým, že 2. júl 2012 mu zmenil život.

"Idem študovať, idem skúmať svoje myšlienky. Chcem, aby si ma obľúbili športovci, rodiny, starí v Taliansku. To, čo som chcel ponúknuť Slovensku, ponúknem im,“ vyhlásil.

Bezák chce s tým, čo sa stalo na Slovensku, raz a navždy skončiť. "Tento Bezák v knihe skončil. Nový rok treba začať inde. Bude to Taliansko. Už ma tam čakajú,“ uviedol. Už sa tam bol pozrieť.

Bezák: Som mŕtvy muž

Bezák nechce, aby Slovensko išlo za ním do Talianska. "Pre mňa je toto rozlúčka. Nechcem, aby sa organizovali za mnou zájazdy. Nechcem žiadny Roberttour. Pre mňa sa jedna etapa skončila. Som mŕtvy muž. Na Slovensku nemám mandát,“ povedal a dodal, že cirkev nikdy neopustí. "Ak ma pošle preč, ja neodídem“.

Bezák hľadá pre seba nový život. "Čím sa odchod blíži, tým mi je ťažšie. Nemám dvadsať, ani tridsať, mám 54. Ľudia sa nesťahujú v 54 rokoch s tým, že chcú zažívať niečo nové,“ konštatoval.

Druhá kniha o Bezákovi vychádza vo vydavateľstve W press. Pôjde o knihu rozhovorov novinára Štefana Hríba s arcibiskupom Bezákom s názvom Medzi nebom a peklom. Podľa dostupných informácií na internete kniha vznikla ako výsledok dlhých letných rozhovorov v kláštore redemptoristov.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy