Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vyhadzujte smeti bez gumenných rukavíc? Robíte chybu
Zdielať na

Vyhadzujte smeti bez gumenných rukavíc? Robíte chybu

KOŠICE / Zachvátila vás veľká bolesť brucha, dostali ste nepríjemné hnačky a neviete z čoho? Neboli ste náhodou vyniesť odpadky? Znie to možno nezmyselne, ale tá otázka je celkom na mieste. Čosi podobné hrozí väčšine ľudí v mestách, najmä na východe Slovenska. Napríklad v Košiciach zaznamenali obrovský nárast vymetačov kontajnerov. Práve oni môžu byť prenášačmi nepríjemných ochorení.

Bezdomovci sú nečistotní...

Tatranci sú zvyknutí na to, že ich smetné koše, no v Košiciach je úplne iný jav. Niekedy sa v jednom smetiaku prehrabávajú za deň aj desiatky bezdomovcov. To je dôvod, prečo sa obávať vážnych ochorení.

"Infekčné hnačky, môže to byť dizenterária. Môže to byť mor, týfus," hovorí internistka MUDr. Mária Grüllingová. V Košiciach jeden veľký problém. Nielen v okolí Lunika IX., ale už aj v centre mesta.

"Nemajú základné hygienické návyky, nenavštevujú lekára a naozaj môžu byť zdrojom rôznych infekčných ochorení," hovorí Grüllingová. Nie je to žiadna poplašná správa, ale realita. 

"Stačí, ak otvoríte veko smetného koša a neumyjete si ruky," dodáva Grüllingová. Ideálne by ste si mali brať k smetiakom hygienické rukavice. "Ideálne je, ak si na ruky potom nastriekate dezinfekčné mydlo," dodala lekárka. 

Odpadkové koše sa čistiť nemusia

Čistenie kontajnerov je pre mestskú pokladnicu pridrahým luxusom. "Zákon nám neukladá za povinnosť dezinfekciu jednotlivých kontajnerov. Ale keď niekto bude mať o takúto službu záujem, vieme to zabezpečiť," hovorí hovorca spoločnosti na odvoz odpadu Roland Banhegyi.

"Osoby, ktoré vyberajú komunálny odpad zo zberných nádob, sa dopúšťajú priestupku. Za tento priestupok im hrozí pokuta do výšky 33 eur. Tieto priestupky rieši mestská polícia," hovorí hovorkyňa magistrátu mesta Košice Zuzana Kottlerová.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy