Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lúpež ako z akčného filmu: Zbrane, dymovnice a útek na Slovensko
Zdielať na

Lúpež ako z akčného filmu: Zbrane, dymovnice a útek na Slovensko

BRATISLAVA/ BUDAPEŠŤ / Po lupičoch z prepadu klenotníctva, ktorý sa odohral vo štvrtok v maďarskom meste Tata, pátrajú slovenskí policajti aj naďalej. V Dunaji hľadali potápači zvyšky člnu, na ktorom sa preplavili na slovenskú stranu. Spôsob akým lúpež vykonali svedčí o tom, že nešlo o amatérov.

Dokonalá lúpež?

Lupiči v Maďarsku predviedli skutočne dokonalú lúpež, premyslenú do najmenších detailov. Inšpirovať by sa pokojne mohli aj tvorcovia akčných filmov.

Ako píšu niektoré maďarské denníky, traja po zuby ozbrojení muži, vtrhli do zlatníctva asi hodinu po jeho otvorení. Brali všetko s čím sa dalo hýbať a pre vyvolanie ešte väčšieho zmätku hodili do priestorov dymovnicu. Nasledoval útek na aute, hádzanie ostrých predmetov pod kolesá policajných áut, podpálenie auta, útek na lodi, podpálenie lode a zase útek na aute. 

Mohlo ísť o Slovákov

"Svedčí to o ich dlhodobej príprave. Prepad si vopred chystali a vedelo o ňom len málo ľudí, aby nehrozilo ich odhalenie," myslí si Jozef Meteňko, ktorý je vedúci katedry Kriminalistiky a forenzných vied na Akadémii Policajného zboru.

Špekulovalo sa aj o tom, že páchatelia nemusia byť len maďarskí občania, ale Slováci."Dôkazom je útek na Slovensko, kde to zrejme lepšie poznajú. Ak by boli domáci, ostali by v Maďarsku," dodáva Jozef Meteňko. Ide pravdepodobne o zločineckú skupinu. Pri objasnení viacerých podobných trestných činov vyšlo nakoniec na povrch, že páchateľmi boli bývalí kukláči, policajti, či SBS-kári. Tí sa na akcie dokázali pripraviť dôkladnejšie. Práve kvalifikovanosť je podľa Meteňka najrozhodujúcejšia, pri objasňovaní lúpeží.

Filmy ako návod

Ak by aj išlo o lupičov amatérov, dostať sa k presným návodom na lúpež, nie je žiadny problém. "Existujú filmy, ktoré ukazujú prepady do veľkých podrobností," vysvetľuje Jozef Meteňko.

Podobná lúpež sa stala minulý rok v Spišskej Novej Vsi. Členovia organizovanej skupiny vylúpili klenotníctvo po tom, čo ohlásili bombu v nemocnici. Aj napriek tomu, že takmer všetky hliadky evakuovali nemocnicu, sa páchateľov po pár mesiacoch podarilo zadržať a teraz im hrozí niekoľkoročné väzenie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ, RTL

Súvisiace články

Najčítanejšie správy