Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čakajú nás príjemné teploty. Prichádza babie leto!
Zdielať na

Čakajú nás príjemné teploty. Prichádza babie leto!

SLOVENSKO / Babie leto? Áno! Po utorkovom zamračenom dni dnes už od rána na Slovensku pekne svieti slnko. Predpokladané maximá sú v intervale od 17 do 25 °C a vyzerá to tak, že plán splníme.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Minimálne 5 dní

Pre naše počasie je riadiacim útvarom tlaková výš. Čo to v praxi znamená? "Budeme sa tešiť z ustáleného, slnečného a suchého počasie viac dní, pretože tlaková výš je stabilnejší tlakový útvar a zotrvá nad naším územím aspoň 5 dní," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Postupne však budú pribúdať hmly alebo nízka oblačnosť, ktorá sa však stále ešte bude v nižších polohách rozpúšťať a nebude teda brániť vzostupu dennej teploty až na hodnoty 22 až 27 stupňov.

Severné okresy od 18 do 22 °C

Nepríjemnejšou súčasťou tlakovej výše sú chladné noci. Už utorkové ráno bolo studené na severe a v horských dolinách a kotlinách, kde teplota klesala na 7 až 2 °C. Napr. v Poprade na letisku bolo nočné minimu len necelé 3 °C a chladno bolo aj v Prievidzi a Lučenci, kde to bolo necelých 5 °C .

Najbližšie noci bude teplota klesať zväčša na 11 až 7 °C, ale opäť severné okresy a doliny a kotliny sa musia pripraviť na teplotu od 7 až do 1 °C, ba dokonca sa na Orave, Liptove, Spiši, Pieninách a Zamagurí nedá vylúčiť slabučký mráz a nielen pri zemi.

Veľké rozdiely v teplotách = babie leto

Veľký rozdiel medzi minimálnou a maximálnou dennou teplotou je jedným so znakov babieho leta. Ešte k tomu pridáme suché, slnečné, teplé a málo veterné počasie a už máme všetky atribúty tejto peknej časti roka, ktorá nám ešte pripomína príjemné letné dni.

Na záver treba dodať, že babie leto sa objavuje najmä v druhej polovici septembra a v októbri.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články