Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nesplní dovolenka očakávania? Štát chystá odškodné!
Zdielať na

Nesplní dovolenka očakávania? Štát chystá odškodné!

BRATISLAVA / Zamrzol vám úsmev na tvári počas dovolenky? Neprekáža, po novom už môžete dostať odškodné. Zmeny pripravuje rezort spravodlivosti. Zdá sa, že podľahol množiacim sa sťažnostiam dovolenkárov.

Špina, hluk a zlé jedlo

Špinavá izba, hluk v hoteli či nízka hygiena v reštaurácii. To môže pokaziť dovolenku. Ide najmä o prípady nemajetkovej ujmy. Pôvodný paragraf sa rozšíri o náhradu duševných útrap a náhradu za stratu radosti z dovolenky. Okrem toho rezort plánuje  zaviesť aj náhradu za vytrpené bolesti a sťažené spoločenské uplatnenie.

"Pôjde aj o otázky ako umožnenie uplatnenia nároku na náhradu duševných útrap a taktiež aj znovuzavedenie náhrady škody spôsobenej zvieraťom a vecou," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Potrat na dovolenke

Zmeny si vyžiadali nielen hromadné sťažnosti dovolenkárov, ale aj vedecký pokrok a neustále rastúca životná úroveň. Deje sa tak aj po vzore iných krajín v Európskej únii. Inšpirovali sme sa Rakúskom Českom či Nemckom. Pokiaľ je očakávaná miera zážitku pokazená, podľa združenia občianskej sebaobrany sa netreba báť sťažovať. Dôvod na to je jednoduchý.

"Dovolenka je viazaná na voľný čas. Keď to vezmeme prísne sociologicky, je výdobytok niekoľkých generácií," povedala Jana Miklovičová zo Združenia občianskej sebaobrany.

Toto ale nie sú jediné plánované zmeny v Občianskom zákonníku. Náhradu škody bude môcť spotrebiteľ žiadať aj v prípade straty počatého dieťaťa, napríklad aj na dovolenke. Novela je v štádiu prípravy a do platnosti by mala vstúpiť koncom roku 2014.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy