Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čaká nás chladný a daždivý víkend
Zdielať na

Čaká nás chladný a daždivý víkend

BRATISLAVA / Tohtoročné letné prázdniny sú najslnečnejšie od polovice 20. storočia. Júl a august boli teda výnimočne priaznivé pre prázdninujúce deti a dovolenkujúcich ľudí.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Uviedol to klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško. V júli slnko svietilo napríklad v Bratislave na letisku najdlhšie aspoň od roku 1951, a to 389 hodín. "Ak k tejto hodnote pridáme trvanie slnečného svitu na tejto meteorologickej stanici aj v auguste do 21., slnko tam svietilo od 1. júla do 21. augusta spolu 616 hodín," doplnil. Tieto prázdniny by mali byť podľa klimatológa takisto najteplejšie.

Dlhotrvajúce sucho

Na juhozápadnom Slovensku by mala priemerná teplota vzduchu dosiahnuť za oba prázdninové mesiace také hodnoty, aké tu neboli zaznamenané ani raz v histórii prevádzky meteorologických staníc. "V roku 2003 dosiahla priemerná teplota vzduchu za dva mesiace, za júl a august, hodnotu 23,1 stupňa Celzia," uzavrel klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ s tým, že teraz by mala byť táto hodnota ešte vyššia.

"Veľmi zvláštne bolo aj dlhotrvajúce sucho spôsobené nedostatkom zrážok a vysokou teplotou vzduchu," dodal.

Predposledný víkend v znamení dažďa

Predposledný prázdninový víkend však bude v znamení oblačnosti a zrážok. Už v noci z piatka na sobotu pribudne na západnom Slovensku oblačnosť. "Na východ Slovenska prídu zrážky a oblačnosť v priebehu sobotného popoludnia," hovorí meteorologička Miriam Jarošová.

"V sobotu bude maximálna teplota od 17-18 stupňov na severe, až po 25 - 26 na juhu stredného Slovenska a na východe krajiny. Nedeľa bude zamračená, na mnohých miestach s prehánkami, občasným dažďom a dokonca aj búrkami," dodáva Jarošová.

Podľa Miriam Jarošovej ani posledný prázdninový týždeň nebude veľmi príjemný. Do nového týždňa sa preklenie škaredé počasie z víkendu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy