Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Boháč Gašparovič, chudák Basescu. Koľko zarobia hlavy štátu?
Zdielať na

Boháč Gašparovič, chudák Basescu. Koľko zarobia hlavy štátu?

BRATISLAVA / Ivan Gašparovič má najvyšší hrubý príjem z desiatich prezidentov postkomunistických krajín. Bulharská a najmä rumunská hlava štátu sa v porovnaní s ním musia cítiť ako chudáci. Milošovi Zemanovi zase nafukujú mesačný príjem veľké paušálne náhrady. Tretinu platu však posiela na znižovanie štátneho dlhu.

Ide o zlý prepočet, hovorí Trubač

Príjmy prezidentov porovnala internetová stránka a číslami sa potom zaoberali aj niektoré slovenské médiá. Kým hrubý mesačný plat Ivana Gašparoviča je vyše 7 840 eur, prezident Rumunska Traian Besescu ho má necelých 1 400 eur.

"Nie je pravdou, že hlava štátu zarába také horibilné sumy ako niektoré médiá uvádzajú. Ide skôr o dezinterpretáciu alebo zlý prepočet," povedal hovorca prezidenta Marek Trubač.

Zeman odvádza tretinu na dlh

Gašparovič mal pred rokmi vyšší plat, avšak pre krízu sa príjmy ústavných činiteľov zmrazili a v tomto roku ešte aj osobitne zdanili. "Prezident dostáva v čistom o takmer tisíc eur menej mesačne ako v roku 2010. To je podľa nás dostatočný prejav solidarity voči občanom," dodáva Trubač.

Čech Miloš Zeman má síce nižší hrubý plat, avšak výrazne vyššie paušálne náhrady a spolu mesačne berie v prepočte viac ako 13 800 eur. "Prezident Zeman odvádza každý mesiac tretinu svojho platu, teda 60-tisíc českých korún, na splácanie štátneho dlhu. A to až do marca 2018," povedala hovorkyňa prezidenta Zemana.

Aj Ivan Gašparovič berie mesačne paušálne náhrady, a to vyše 1 300 eur, z ktorých posiela ľuďom v ťažkej sociálnej situácii jednorazovú pomoc spravidla od 100 do 200 eur. Aktuálny čistý plat prezidenta Gašparovička po zavedení tohtoročnej osobitnej dane teda je 5267 eur a 85 centov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/Lidové noviny/Tomáš Krist

Súvisiace články

Najčítanejšie správy