Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezident vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora
Zdielať na

Prezident vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. Prezident Ivan Gašparovič v stredu do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého pred mesiacom zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru.

Čižnár je bývalý Ficov spolužiak

Bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. Čižnára navrhli za nominanta poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov.

Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša.

Gašparovič: Využívajte svoje nestranné postavenie

"Ste nestranný, nadstranícky orgán. Využívajte toto svoje postavenie v tom, aby sa slovenská prokuratúra postavila na oveľa pevnejšie nohy, aby vám občan začal dôverovať,“ hovoril Gašparovič Podľa hlavy štátu sa v poslednom čase zrodili stovky ústavných právnikov z prostredia novinárov, politológov a politikov. "Ich predstavy, ich výroky, na ktoré nie sú oprávnení, nech vás nezaujímajú. Nech vás zaujíma právo, spravodlivosť a prospech spoločnosti,“ radil Čižnárovi.

Čižnár vo svojom príhovore oznámil, že chce okrem personálnych zmien zintenzívniť činnosť prokuratúry napríklad v oblasti ochrany maloletých a žien pred násilím a zneužívaním. "V tejto oblasti je veľmi veľká latencia,“ povedal. "Chcem, aby prokuratúra intenzívnejšie vstupovala do daňových trestných stíhaní. Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur, ktoré v pokladni chýbajú a tí, ktorí majú dane platiť, sú beztrestní,“ uviedol nový šéf prokuratúry.

Spor je na ústavnom súde

Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval.

Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. "Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy