Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smer zvolil Čižnára za generálneho prokurátora
Zdielať na

Smer zvolil Čižnára za generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

Opozícia sa na voľbe nezúčastnila

Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17. 6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam povedal, že ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

"Ak ÚS potvrdí, že boli Čentéšove práva porušené mojím zavinením, odstúpim. Ak ale povie, že ich porušil prezident, tak ja mám niesť zodpovednosť?" pýtal sa podpredsedu výboru Radoslava Procházku (nezaradený). Ten Čižnára vyzval, aby dal prísľub, že v prípade porušenia Čentéšovych práv odstúpi a zabráni tak dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Čižnár však nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS. "Som postavený do pozície, že som porušil nejaký sľub. Je pravda, že v januári som sľúbil, že sa nemienim zúčastňovať na tejto hre, lebo som chcel byť korektný voči pánovi Čentéšovi. Právne sa nezmenilo nič, ale od januára sa vyblokoval ÚS. Čakal som tiež, či ma Rada prokurátorov odporučí aj v novom zložení," vysvetlil.

Činžár: Nebudem nikomu slúžiť

Jaromír Čižnár zároveň odmietol obvinenia, že vo funkcii bude niekomu slúžiť. "Skúšali to na mňa mnohí, ale neuspeli. Ak budete mať o mne poznatky, že drukujem nejakej politickej strane, môžete mi to povedať, ja odstúpim," odkázal opozícii a pripomenul, že odstíhal aj kauzu sociálne podniky z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Opozícii sa kandidatúra spolužiaka premiéra Roberta Fica z vysokej školy nepozdávala. Opoziční poslanci tvrdili, že Smer-SD si zvolí vlastného generálneho prokurátora a dnešok označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy