Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ako sa tvári politik pred koncom? Pot a úsmev cez zuby
Zdielať na

Ako sa tvári politik pred koncom? Pot a úsmev cez zuby

VARŠAVA, BRATISLAVA / Bez úsmevu, myšlienkami niekde inde, neverbálna komunikácia všetky starosti prezrádza, hoci sa politik snaží usmievať doslova cez zuby. Takto vyzeral odstupujúci premiér Petr Nečas na stretnutí premiérov vo Varšave pár hodín pred podaním demisie a podobné vrásky vytvoril na tvári našej expremiérky Ivety Radičovej pád vlastnej vlády...

Úsmev cez zuby, pot, starosti

Na záberoch, ktoré sme nakrúcali vo Varšave na stretnutí premiérov, pravdepodobne český premiér Petr Nečas už dobre vedel, aká úloha ho čaká. Čo musí vykonať - svojim politickým kolegom oznámi podanie demisie. Kým sa teda premiéri Maďarska, Poľska, Slovenska usmievali, ten český bol akoby duchom neprítomný.

Úsmev cez zuby môžete zazrieť len párkrát, prvý sa objavil pri spoločnej "rodinnej" fotografii pred fotoobjektívami. Po niekoľkých sekundách mu však tvár zastreli chmáry. Niet sa čo čudovať - rozvod, údajná milenka vo väzbe, demisia - to všetko sa zomlelo v živote Petra Nečasa v priebehu len niekoľkých dní.

Žiadna funkcia nie je doživotná

"To je veľmi veľa na to, aby to človek spracoval... Na fotografiách je vidieť, ako ho to strašne ťaží," komentovala aj psychologička Monika Longauerová. Čo-to naznačovala aj odpoveď premiéra na otázku, či nevníma tento summit ako posledné stretnutie v pozícii premiéra. "Podstatou politiky je jednanie a aj to, že žiadna funkcia nie je doživotná," podotkol s úsmevom cez zuby druhýkrát Nečas.

Nečas sa zrejme nevyhne trestnému stíhaniu

Odstupujúci premiér Petr Nečas sa kvôli údajnému korumpovaniu rebelujúcich poslancov podľa všetkého nevyhne trestnému stíhaniu. Vyplýva to z textu obvinenia bývalej šéfky jeho kabinetu Jany Nagyovej, informoval server novinky.cz.

Štátny zástupca v uznesení hovorí v prípade premiéra o zneužití právomocí úradnej osoby a o uplácaní. Poslancom Petrovi Tluchořovi, Markovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi mal totiž sľúbiť úplatok vo forme lukratívnych postov a údajne využil svoje postavenie predsedu vlády, aby im tento úplatok výmenou za vzdanie sa mandátu skutočne poskytol, píšu Novinky.

Ak by jednanie Nečasa úrady "ohodnotili" rovnako ako v prípade Nagyovej, hrozilo by mu až šesťročné väzenie, píše server. Polícia sa podobne ako v prípade všetkých už obvinených osôb v rozsiahlej kauze opiera predovšetkým o odpočúvané telefóny Nagyovej a Bočka.

Nedávna demisia aj na Slovensku

Podobné starosti na tvári sme mohli vidieť len nedávno aj v prípade našej teraz už niekdajšej premiérky Ivety Radičovej. Jej pravicovú vládu položili rozdielne názory na euroval, ktorého schválenie znamenalo koncom roka 2011 jej vlastný pád. Koaliční partneri sa nedokázali dohodnúť na podpore eurovalu 1 a 2.

Na pokraj rozpadu sa Radičovej vláda dopracovala v priebehu mesiaca. Vtedajšia premiérka rovnako podala do rúk prezidenta Ivana Gašparoviča demisiu, nasledovali predčasné parlamentné voľby 10. marca 2012.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy